За шта је све користан активни угаљ

Препоручљиво је имати га код куће

258

Активни угаљ има много примена, у медицини, козметици, али и домаћинству. Избељује зубе, спречава дијареју, помаже у уклањању митесера и акни, чисти косу…


Активни угаљ је црни прах без мириса који се од давнина користи за детоксикацију организма јер има снажну способност везивања токсина и отровних материја, пише 24 сата.

Својства активног и обичног угља су готово идентична, једина је разлика у томе што се активни угаљ користи искључиво за медицинску примену. Током израде, активни угаљ се загрева гасом који узрокује ширење угља, притом стварајући порозну површину која има могућност заробљивања токсина.

Активни угаљ има много примена, у медицини, козметици, али и домаћинству. Његова порозна структура боље упија токсине и тако спречава да они уђу у организам па га лекари често користе код ублажавања последица тровања или предозирања лековима.

Међутим, активни угаљ није ефикасан код свих случајева тровања. Нека истраживања су показала да нема учинка код тровања алкохолом, тешким металима, гвожђем, литијумом, калијумом, киселинама или лужинама.

Ублажава дијареју и веже отрове

Једна од најчешћих употреба активног угља јесте за лечење пролива и ублажавање последица конзумирања покварене или отровне хране. Активни угаљ на себе веже све токсине и отрове, а не неутрализује желудачну киселину.

Смањује гасове

Активни угаљ може бити врло ефикасан у смањењу гасова, поготово након конзумације намирница као што је пасуљ. Он такође може да смањи мучнину, али користите га само повремено.

Избељује зубе

Активни угаљ је негативно наелектрисан и то му помаже да привуче токсине и слободне радикале који су позитивно наелектрисани. Такође привлачи и веже мале честице плака које се налазе на зубима, а то објашњава његов учинак избељивања зуба. Активни угаљ се сада додаје бројним зубним пастама и прашцима.

Олакшава свраб и осипе настале убодима инсеката

Ако су вас уболи пчела или комарац, а немате никакву маст за уклањање свраба, немојте паничити. Будући да активни угаљ на себе веже отрове и алергене, може људима да послужи и као прва помоћ у оваквим ситуацијама, док не дођете до праве креме или помоћи.

Узмите прах из једне капсуле активног угља и помешајте га с пола кашичице кокосовог уља. Нанесите мешавину на захваћено подручје сваких 30 минута док свраб не нестане.

Помаже у уклањању митесера и акни

Активни угаљ веже на себе бактерије, прљавштину и токсине које сви носимо на нашој кожи и који узрокују митесере и акне. Постоји низ производа за негу коже који садрже активни угаљ, а можете пробати да направите и сопствену маску за лице с активним угљом.

Помешајте пола чајне кашичице активног угља с две кашичице воде. Нанесите раствор на лице помоћу четке за шминкање. Пустите да се осуши док не постане потпуно мат, а затим исперите водом. Други рецепт за маску за лице сугерише мешање прашка из једне капсуле активног угља с две кашичице гела алое вере.

Пилинг

Пилинг је одличан начин за брзо постизање блиставе, глатке и одморне коже. Ако вам се кожа зими љушти због сувог ваздуха у загрејаним просторијама, пилинг с активним угљем уклониће мртве ћелије коже и перутаве делове.

Уситните шаку соли или шећера (у авану или оклагијом преко крпе) и помешајте их са кашичицом природног уља (маслиновог, бадемовог или од коштица кајсије) и две уситњене таблете активног угља. Лице нежно измасирајте пилингом, а можете га користити и на целом телу ако сматрате да је потребно.

Чисти косу

Због прљавштине и скупљања остатака производа, коса може изгледати масно и беживотно. Активни угаљ апсорбује сву прљавштину и токсине из косе и власишта и помаже да се одвоје од склапа и власи како би се сва нечистоћа лакше испрала.

Помешајте једну чајну кашичицу праха активног угља, две кашичице шампона с природним састојцима и пола кашичице топле воде. Нанесите мешавину као обичан шампон на мокру косу, а затим исперите водом. Будите опрезни: активни угаљ може да обоји вашу косу, па је боље прво тестирати овај рецепт на скривеном прамену.

За плесан

Постоји широк распон хемијских производа који људима могу да помогну да се реше плесни, али ако не желите да користите хемикалије, постоје и природни лекови.

Уз уље чајевца, прашак за пециво и јабуково сирће, активни угаљ има јако деловање против гљивица. Треба помешати пола шољице активног угља у праху с једном шољицом воде и добијену пасту нанети на плесниво подручје. Нека стоји 10 до 20 минута, а затим се то место треба испрати водом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here