Crna zova: štiti pluća, ubija viruse i sprečava karcinom

Biljka za prevenciju bolesti i bolji imunitet.

4411
Foto: Pixabay

Čuli ste da je crna zova odlična za prehladu, kašalj, imunitet, pa čak i prevenciju raka? Da li ste znali da se crna zova koristila još u praistorijskom dobu?


Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedoči i podatak da je prvi izbor u lečenju sledećih bolesti: prehlada, grip i kašalj, problemi sa sinusima, upala pluća i upale, zatvor, alergije, karcinomi, podizanje imuniteta (crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili godži bobice), eliminacija masti i holesterola iz organizma.

Jaka prehlada, grip i kašalj

Borba protiv prehlade, gripa i propratnih simptima, kao što je kašalj, su bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove je i odličan način zaštite od gripa u zimskim mesecima, tokom trajanja epidemije ili ukoliko putujete u područja gde vlada epidemija. Kada je pre 20-ak godina američka država Panama bila pogođena epidemijom gripa, njena vlada je javno podržala i preporučivala korišćenje ove biljke.

Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma.

Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripa. Konkretno, flavonoidi se vezuju za virus gripa, kao što su N1H1 (svinjski grip) i N1H5 (poznatiji kao ptičiji grip).

Ukoliko pijete čaj crne zove u prvih 48 sati prehlade, trajanje simptoma bolesti se skraćuje u proseku za 4 dana.

Za razliku od lekova protiv gripa, čaj crne zove ne izaziva propratne, neželjene efekte, kao što su pospanost i letargija.

Čaj se pravi isključivo od osušenog cveta i bobica. U čajniku zagrejte vodu do ključanja. U šolju (200 ml) stavite 1 supenu kašiku osušene crne zove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi cvet i bobice otpustile svoje lekovite sastojke. Nakon toga procijedite čaj, zasladite po ukusu i pijte dok je još topao. Ukoliko koristite čaj za jačanje imunog sistema ili mršavljenje, možete ga konzumirati i kada je hladan.

 

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Domaći sirup od crne zove

Pročitajte i Najbolji narodni lek: Rasol oporavlja jetru, podiže imunitet i štiti od raka
Tokom zimskih meseci, kada su prehlade i epidemije gripa neizbježne, jedna od mogućnosti da se zaštitite, ili brže izlečite je domaći sirup od crne zove.

Sastojci:

tri i po šolje hladne vode
dve šolje crne zove (bobica)
kašika svežeg ili suvog seckanog korena đumbira
kašičica cimeta u prahu ili štapić cimeta
šolja meda

Priprema:

U šerpu sipati vodu, crnu zovu, đimbir i cimet. Zagrevati sve do ključanja, a potom smanjiti toplotu i krčkati nekih 40-ak minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na polovinu od početne. Skloniti mešavinu sa šporeta, izgnječiti bobice, procediti, a potom dodati med i dobro izmešati. Sipati u staklenu posudu, zatvoriti i konzumirati dva puta dnevno po jednu supenu kašiku. Deci davati polovinu doze.

Upala sinusa

Svi koji pate od zapušnog nosa, tj. imaju probleme sa sinusima, znaju koliko je teško normalno funkcionisati i usredsrediti se na svakodnevne aktivnosti.

Antiinflamatorna svojsta, zajedno sa antioksidantima koje sadrži u sebi, čine crnu zovu prirodnim lekom protiv upale sinusa. Institut za internu medicinu Univerzitetske bolnice u Cirihu (Švajcarska) je utvrdio da se u cvetu ove biljke nalazi jedinjenje poznato kao sinupret.

Sinupret se koristi u lečenju bakterijske upale sinusa, naročito u kombinaciji sa antibiotikom (npr. doksiciklin) i dekongestivom. Kod pacijenata koji su u lečenje uključivali sinupret bilo je vidnog poboljšanja u odnosu na one koji ga nisu koristili.

Crna zova-pomoć pri mršavljenju

Sveže bobice u sebi sdrže 80% vode, 18% ugljenih hidrata i manje od jednog procenta proteina i masti, pa su idealne za mršavljenje. Od važnih hranljivih materija najviše je zastupljen vitamin C, a tu su i vitamin B6 i A, gvožđe i kalijum, pa je odličan izvor snage našem organizmu.

U jednom istraživanju koje je sprovedeno na Institutu za sudsku medicinu Univerziteta u Frajburgu u Njemačkoj učestvovalo je 80 osoba.

Sve osobe su svakodnevno uzimale sok ili čaj od crne zove ili je ona dodavana u soseve i jela. Ovim ispitivanjem je dokazano i potvrđeno da jedinjenja iz ove biljke utiču na prirodno sagorijevanje i eliminaciju masti iz organizma, snižavaju holesterol i utiču na fizičko i mentalno stanje tela.

Pored toga što ubrzava procese mršavljenja, preporučuje se i osobama izloženim većim fizičim naporima ili stresu.

Prevencija karcinoma

Bobice crne zove, naročito one iz Evrope, u sebi sadrže mnoga jedinjenja koja su se pokazala kao odlična u prevenciji nastanka malignih ćelija ili raka. Antocijanini imaju odlična antikancerogena svojstva koja se ispoljavaju kroz usporavanje, zaustavljanje i onemogućavanje razvijanja malignih ćelija.

Ova jedinjenja napadaju kancerogene ćelije i ojačavaju odbrambenu snagu organizma, pa se mogućnost razvoja novih maligniteta i metastaza drastično smanjuje.

POGLEDAJ: Kako da napravite igračku Sneška Belića za par minuta? (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here