Чудесни маслачак и како га правилно користити (РЕЦЕПТИ)

Маслачак је веома лековита, а свима доступна биљка

1632
Фото: Pixabay

Корен маслачка делује дијуретички и благо лаксативно (подстиче столицу). Листове маслачка припремите као салату и уживајте у укусном оброку који по витаминском богатству надмашује спанаћ и парадајз. Због високог садржаја инсулина маслачак се препоручује дијабетичарима. Листови маслачка богати су витаминима и минералима па их је добро јести у салатама.


Маслачак (Taraxacum officinale) повољно делује на бубреге, жучни мехур, гуштерачу, желудац, црева и крв. Сматра се једним од најсигурнијих и најважнијих биљних лекова за јетру. Горке материје маслачку дају снажно дијуретичко дејство.

Зато се листови маслачка користе код задржавања воде, бубрежних сметњи, целулита и гојазности. Садржи и калијум, који надокнађује количину тог минерала који се губи појачаним мокрењем. Корење делује дијуретички и благо лаксативно (подстиче столицу). Листове маслачка припремите као салату и уживајте у укусном оброку који по витаминском богатству надмашује спанаћ и парадајз. Због високог садржаја инсулина маслачак се препоручује дијабетичарима. Листови маслачка богати су витаминима и минералима па их је добро јести у салатама.

Најбоље их је брати у пролеће пре него што биљка процвета, јер након тога развија горак укус, који је многима непријатан. Горчину можете да избегнете и ако једете само горње делове листова. Након што маслачак процвета, обично крајем лета, појављују се нови млади листови, који се такође могу скупљати. Стабљике маслачка најбоље су док биљка цвета. Ретко се користе као храна, али сок исцеђен из њих може да уклони брадавице. Аустријска траварка Марија Требен стабљике маслачка препоручује у борби против хроничне упале јетре (пет-шест стабљика на дан) и дијабетеса (десет комада на дан). Такве терапије трају три недеље, али нема научних истраживања која би потврдила њихову ефикасност.

Да бисте добили корење, бирајте биљке старе две године. Најквалитетније су оне са непокошеног тла, где је земља богата и родна. У тврђем тлу корен може бити рачваст и претврд. Корење убрано у пролеће је слађе од јесењег због већег садржаја фруктозе, али треба га убрати пре него што цветни пупољци постану велики јер црпе храњиву снагу из корена. Идеално време за сакупљање корења је од септембра до фебруара – тад садржи највише инулина, због чега му је и лековито дејство снажније. Може се јести сиров, танко нарезан или пржити па употребити за припрему додатка за кафу. Од цветова маслачка праве се вино и сируп, који може послужити као замена за мед. Цветове је најбоље употребити истог дана кад сте их убрали, али треба да пазите да нису прскани хемикалијама. Сигуран је и у већим количинама. Чак и труднице могу да користе лишће маслачка. Деци може бити мука ако поједу превише маслачкових цветова, а ту ће помоћи чај од нане. Маслачак би требало да пустите да слободно расте у башти, а не да га уништавате јер привлачи корисне инсекте – чак 85 различитих врста.

Рецепти са маслачком

1. Чај од маслачка

Две кашичице корена и/или листова маслачка прелијте са 250 милилитара вреле воде, оставите да одстоји десет минута и процедите. Ујутро и увече попијте по шољицу, најбоље пола сата пре јела. Препоручује се против бубрежних тегоба, задржавања воде, целулита и гојазности.

2. Против целулита

Припремите 25 грама листова маслачак, 25 грама листова коприве, 25 грама корена маслачка и 25 грама корена чичка. Кашичицу корења прелијте шољицом воде, ставите на ватру и кувајте 20 минута. Додајте кашичицу лишћа, склоните са ватре, оставите да стоји 10 минута па процедите. Пијте 2-3 шољице чаја на дан.

3. Чај за децу

Припремите по 25 грама листова матичњака, листова нане, семена аниса, корена маслачка и корена ехинацее. Посебно помешајте корење, посебно остале састојке. Кашичицу корења прелијте шољицом воде, ставите на ватру и кувајте 20 минута. Додајте остале састојке, склоните са ватре, оставите да стоји 10 минута па процедите. Помаже против оспица, заушака, малих богиња и прехладе. Дајте детету две шољице на дан.

4. Домаћи сируп

Припремите 250 свежих цветова маслачка, 1,5 литар воде, 2 лимуна, 2 поморанџе и 1 килограм шећера. Цветове прелијте хладном водом, додајте исецкан лимун и поморанџу па оставите да покривено стоји на хладном 24 сата. Процедите. Додајте шећер, закувајте и кувајте 90 минута, уз повремено мешање, да се створи густ сируп. Улијте у тегле и чувајте на хладном. Узимајте по кашичицу пре сваког оброка за регулисање пробаве и јачање апетита.

5. Уље за негу

Испуните од пола до две трећине мале тегле цветовима маслачка. Прелијте уље преко цветова до врха тако да их потпуно прекрије. Промешајте смесу да изађу мехурићи ваздуха. Ставите газу на врх тегле и причврстите је гумицом или концем. Оставите теглу на сунчаном топлом месту две недеље или док цветови не постану смеђи. Након тога процедите уље у стерилизовано тамну боцу. Чувајте уље на хладном и тамном.

6. Aнемија

Помешајте једнаке делове листова маслачка, коприве и поточарке. Ставите у теглу. Приликом припреме чаја кашичицу те мешавине прелијте шољицом вруће воде и оставите да одстоји 10 минута. Пијте три шољице на дан.

7. Холестерол

За чај који поступно смањује холестерол потребна вам је мешавина једнаких делова корена маслачка, чичка и ђумбира. Кашику те мешавине прелијте шољицом воде, ставите на ватру и кувајте 20 минута. Након тога склоните с ватре, додајте кашичицу плодова или цветова глога, оставите да одстоји још десет минута и попијте.

8. Свежи сок

Три шаке маслачкова листа и 50 милилитара воде процедите у соковнику или уситните у електричној мешалици па процедите кроз газу. Чувајте у фрижидеру. Узимајте три пута на дан по кашичицу. Свежи сок користан је против пролећног умора, подстиче излучивање течности, олакшава артритиси бактеријске плућне болести.

9. Повишен шећер

Помешајте 30 грама корена маслачка, 30 грама листова боровнице, 15 грама семена коморача и 30 грама семена пискавице. Прелијте 1-2 кашичице шољицом вреле воде и оставите 10 минута. Пијте две до три шољице на дан.

10. Кафа од маслачка

Корење маслачка оперите, исеците и испеците у рерни. Самељите га у млину за кафу. Припремајте га самостално попут кафе или као додатак кафи.

11. Mаслачково вино

Припремите 6 литара воде, 20 шоља свежих цветова маслачка, 2 и 1/2 килограма шећера, 2 лимуна, 2 поморанџе, 20 грама квасца и мало грожђа. Цветове прелијте врелом водом, поклопите и оставите да одстоје 24 сата. Оцедите па додајте сок и кору лимуна и поморанџе (непрскане) па шећер. Кувајте 10 минута, процедите, охладите и умешајте измрвљени квасац. Оставите у лонцу док се не појаве мехурићи, улијте у флаше и зачепите затварачима од меког белог папира. Причекајте неколико недеља да ферментација престане, у сваку теглу ставите мало грожђа и затворите прокуваним поклопцем. Вино је питко након шест месеци.

12. Упала јетре

Код хроничне упале јетре треба узимати 5-6 свежих цветних стабљика дневно у сировом облику. За поремећаје јетре такође прокувајте 25 грама листова и исту количину корена у литри воде пола сата. Попијте једну шољицу овог напитка пре сваког оброка.

13. Стрес и главобоља

Пола кашичице корена маслачка и пола кашичице коре беле врбе прелијте шољицом воде, ставите на ватру и кувајте 20 минута. Склоните с ватре, додајте пола кашичице камилице и пола кашичице нане, оставите да одстоји још десет минута и процедите.

14. Брадавице

Биљним соком који се ствара кад преломите стабљику намажите брадавице неколико пута на дан. Брадавице би требало да постану смеђе и након месец дана нестати.

15. Жучни каменац

Потребно вам је 40 грама корена маслачка, 40 грама цикорије и 20 грама нане. Све помешајте и ставите у теглу. Приликом припреме чаја узмите 3 шољице мешавине, прелијте литром прокључале воде, поклопите и оставите да одстоји 2 сата. Пије се свака два сата по једна велика кашика.

16. Зелени фрапе за мршављење

Потребна вам је једна банана, 300 милилитара воде, 100 грама шумског воћа (свежег или замрзнутог), 100 грама листова маслачка и кашичица меда према жељи. Све састојке ставите у блендер и мељите 1-2 минута. Сок попијте одмах, малим гутљајима. Може послужити и као замена за један оброк.

17. Mаслачков мед

Припремите 500 цветова маслачка, 4 већа лимуна, литру воде и 5 килограма шећера. Ставите цветове у велику посуду и прелијте хладном водом (1 литар). Исеците лимун на кришке и потопите уз цветове и оставите да одстоји 24 сата. Згњечите цветове па добро процедите. Оцеђену течност лагано загревајте и додајте килограм по килограм шећера, али пре него што се течност загреје. Лагано мешајте и кувајте док се не згусне.

18. Слатки ликер

Припремите 50 цветова маслачка, 60 грама меда, 1 килограм шећера, лимун, литру домаће ракије или водке. Маслачак ставите у теглу, прелијте медом (ако је кристализован, загрејте га да се отопи) и шећером, прекријте лимуном нарезаним на танке колутове и прелијте ракијом. Оставите да стоји на тамном и топлом месту две недеље па процедите и сипајте у боце.

19. Чај од корена

Корен маслачка моћан је лек за јетру и желудац. Шест шољица чаја од корена маслачка дневно наводно могу да излече хепатитис у року од две недеље. Фитотерапија с овим чајем лечи свакојаке тегобе. Препоручује се код пробавних тегоба, недовољног лучења жучи, високог притиска и мањка апетита.

20. За бољи вид

Помешајте 50 грама листова маслачка, 25 грама сушених боровница и 50 грама еуфразије. Кашичицу корена маслачка прелијте шољицом воде, кувајте 20 минута и склоните с ватре. Додајте кашичицу осталог и пустите да одстоји још десет минута. Овај чај богат је бета-каротеном и лутеином и подстиче циркулацију у подручју очију.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here