Докторка објаснила све о витамину који помаже код алергија

218
Фото: Pixabay

Увелико је у току сезона алергија, а докторка Ивана Стефановић из Градског завода за хитну помоћ у Београду, рекла је у Јутарњем програму које дрвеће изазива највише проблема. Она је открила и који витамин би требало да узимају сви који су алергични, и изнела и једно упозорење.


– Већ је почело да цвета високо дрвеће, и сада имају највише проблема они који су алергични на брезу и њен полен. Можете себи да помогнете узимањем витамина Ц у већој дози него иначе, јер он и до 50 одсто смањује неке од симптома алергија и стабилизује мастоците и хистамин, који нам прави све проблеме када смо алергични –  рекла је докторка и апеловала на опрез:

– Али витамин Ц узимајте само у консултацији са својим изабраним лекаром, јер је могуће да вам је потребно да вам да витамин венски у Дому здравља. Најбоље је консултовати се пре узимања јер витамин Ц може да направи проблем ако пијете неке друге лекове. Он сам по себи није токсичан, али да не бисте ризиковали, посаветујте се са лекаром“, рекла је докторка.

Она је посаветовала и да се у исхрану уведу воће и поврће богати овом драгоценом супстанцом. Ево које су намирнице богате витамином Ц.

Црвене паприке

Ово хрскаво поврће садржи веома мало калорија, а доста витамина. Када насецкате паприку до половине веће шоље, унећете 95 милиграма витамина Ц. У истој тој количини налази се само 19 калорија.

Броколи

Већ знамо да је зелено поврће јако важно за здравље, између осталог и зато што садржи 81 милиграм витамина Ц у једној шољи насецканог броколија. Осим тога, добар је и зато што у тој количини садржи три грама протеина, а има 31 калорију.

Јагоде

Ако поједете јагоде које ћете насецкати у једну шољу, тиме ћете унети 98 милиграма витамина Ц, а унећете 53 калорије.

Зелене љуте папричице

Кажу да је добро за здравље повремено појести нешто љуту, па зашто онда не изабрати зелену љуту папричицу? У једној овој папричици налази се 109 милиграма витамина Ц, а још ће вам и убрзати метаболизам. Садржи само 18 калорија.

Келераба

Ова врста купуса садржи 84 милиграма витамина Ц (у једној шољи насецкане келерабе). Тиме ћете унети 36 калорија и два грама протеина.

Зелена салата

Када поједете количину зелене салате која би стала у две шоље, тиме ћете унети 78 милиграма витамина Ц, уз 30 калорија и три грама протеина.

Ананас

У једној шољи ананаса налази се 79 милиграма витамина Ц. Осим тога, ово тропско воће је сјајан извор мангана, минерала који је важан за кости, али и за здравље метаболизма. Поменута количина ананаса садржи 82 калорије и грам протеина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here