Електронске цигарете пуши све већи број младих, а нису безопасне

Забрињавајуће је да је сваки десети ученик од 13 до 15 година пушач

365
Фото: Getty Images

Деца већ у петом разреду основне школе пуше електронске цигарете, које, према речима лекара, и те како могу бити штетне по здравље јер могу да доведу до шлога, инфаркта и повишеног крвног притиска! И не само то – пуне су отрова, а њихова дужа употреба повећава ризик од појаве астме или (ХОБП) хроничних опструктивних болести плућа.


Родитељи су шокирани чињеницом да је у основним школама у Србији завладао опасан тренд пушења краткотрајних електронских цигарета са етеричним уљима. Кажу да једну електронску цигарету пуши и по десеторо ученика, а како немају довољно пара да купе више и, да кажемо, квалитетније, они се тако сналазе.

– То ме забринуло. Имућнија деца доносе цигарете, а они који немају довољно новца скупљају како би купили бар једну коју ће делити. Већина деце проба из радозналости јер их привуку укуси. Сматрам да наставници и родитељи могу да утичу да се забрани доношење тих цигарета у школе и конзумирање на одморима. Они не знају да је то опасно јер мисле да су те цигарете за децу јер немају дим, а миришу – каже за Курир забринута мајка М. И..

Лекари наглашавају да су електронске цигарете сигуран пут до правих цигарета, на које деца пређу веома брзо.

Пулмолог др Дејан Жујовић из Градског завода за плућне болести и туберкулозу у Београду каже да стручњаке брине материјал од кога су израђени грејачи електронских цигарета, састав течности који се сипа у њих, могућност додавања различитих супстанци у течности, посебно на црном тржишту, и изостанак потпуних података о безбедности.

– Конзумација ових производа доказано доводи до повишеног ризика од јављања астме или ХОБП (хроничне опструктивне болести плућа). Код младих повећава ризик од нежељених кардиоваскуларних догађаја као што су шлог, инфаркт и повишен крвни притисак. Ови производи јесу мање штетни од активног уживања цигарета, које садрже бар 7.000 штетних супстанци, од којих су многе канцерогене, али нису безопасни и свакако се не препоручују за младе, чија се плућа тек развијају – каже др Жујовић.

Према подацима објављеним у најновијем Здравствено статистичком годишњаку Србије за 2020. годину, скоро 40 одсто становника Србије узраста 15 и више година има навику сталног или повременог пушења.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here