Ево шта се дешава телу кад се преједемо

Одлазак на славе или било која друга славља мора да подразумева и малу припрему

3140
Фото: Pexels

Сезона слава је у јеку, а са њима иде обиље масне, јаке хране, слаткиша, пића. Надутост, главобоља, мучнина најчешће су непријатности које осећамо после претеривања за трпезом.


Шта се дешава у телу кад се преједете:

„Трудноћа“ од хране

Када унесете више хране него што је ваше тело навикло, стомак се растегне како би направио места за тај „краљевски“ оброк. Лоша вест је да због тог изгледате као да сте у осмом месецу трудноће, а добра да ће се стомак смањити када храна стигне у дигестивни систем.

Ипак, да бисте спречили да до тога уопште дође, најважније је да једете спорије. Уколико знате да ћете унети већи оброк, одвојите време за то и уживајте у храни. Полако жваћите, спуштајте виљушку на тањир између залогаја, разговарајте са пријатељимаи породицом. Тако ћете и мозгу дати времена да схвати да је стомак пун, пре него што стомак напуните толико да изгледа као да сте трудни.

Надутост

Када гутате храну, уз залогајте гутате и ваздух, а то је још израженије ако уз оброк пијете неки газирани напитак. Док ваздух који сте тако унели не избаците, стомак ће вам бити непријатно пун и надут.

Опет, да бисте спречили надувеност и гасове, најважније је да једете спорије. Што спорије једете, то уносите мање ваздуха са залогајима.

Ако је штета већ учињена, било би добро да мало прошетате након обилног оброка или да пијете мало воде како бисте стимулисали рад црева.

Врућина

Када унесете више хране него што је телу потребно, метаболизм „полуди“ у покушају да сагори калорије вишка. Због тога се можда осећате као да је неко укључио грејање или као да сте у сауни, а заправо само одмарате на каучу.

Пошто је већ дотле дошло, не можете да урадите много тога, али имајте на уму да је то само привремено и да када храна почне да се вари, рад срца и телесна температура ће се вратити у нормалу. Најбоље што можете да урадите је да се истуширате или легнете док вам не буде боље.

Окретање у кревету

Уколико поједете више него што вам треба, могуће је да то лоше утиче на сан. Циркадијални сат, који контролише циклусе спавања, повећава и спушта ниво одређених хормона (одговорних за спавање и глад) током дана. Када се преједете, нарушите тај ритам, због чега вам је тешко да заспите.

Поред тога, ако сте појели много хране која садржи угљене хидрате, могуће је да се пробудите усред ноћи када вам ниво шећера у крви нагло падне и тело вам затражи још хране.

Да бисте спречили да до тога дође, покушајте да се не преједате или барем да не једете много пред спавање.

Ако сте се ипак прејели увече, покушајте да се опустите и припремите тело и мозак за спавање, тако што ћете припремити себи топлу купку, избегавајте да гледате у било какав уређај и нека вам соба буде потпуно мрачна.

Трчање у тоалет

Преједање доводи до тога да метаболизам почне да ради невероватном брзином не би ли сварио сву унету храну. Зато није немогуће да добијете дијареју или да чешће него иначе празните црева, посебно ако сте понели нешто што је иритирало црева. Иако је то индивидуална ствар, намирнице које најчешће иритирају црева су млечне намирнице, влакна или храна која садржи доста масти.

Покушајте све то да избегнете тако што ћете добро жвакати храну и избегавати намирнице за које знате да вам не пријају. Ако сте већ доспели у овај „проблем“ и имате дијареју или чешће идете у тоалет, важно је само да уносите доста воде.

Мучнина

Прејели сте и сада вам је толико мука да не можете да устанете из кревета? Када стомак напуните брже него што мозак добије сигнал да је стомак пун, ниво шећера у крви нагло расте, због чега имате осећај као да вас је напао стомачни вирус. Покушајте да се одморите и да уносите храну и напитке који ће вам умирити стомак – на пример тост, чај од ђумбира и банане.

Вртоглавица

То је још један од симптома који можете да осетите након преједања. Рад срца се убрзава, као и метаболизам у покушају да свари унету храну, због чега може привремено да вам се заврти у глави.

Најбоље што можете да урадите је да легнете док вртоглавица не прође. Ако то у тренутку није опција, пијте доста течности и покушајте себи да подстакнете варење лаганом шетњом.

Ниво шећера у крви

Оно што се дешава „иза сцене“ кад се преједете је ослобађање инсулина, с обзиром на то да се у крви налази више глукозе него што је телу потребно. Инсулин сигнализира ћелијама да складиште вишак глукозе у јетри и да га ослободе када је ниво шећера у крви низак или када вам између оброка затреба више енергије због неке физичке активности.

Другим речима, преједање може да много да подигне ниво шећера у крви док инсулин покушава да га ускладишти, а то све значи да ће вам ниво шећера у крви већ за неколико сати пасти. То може да буде узрок неких већ поменутих симптома, нервозе, иритације и потешкоћа у концентрисању. Можда дођете у искушење да поједете нешто слатко како бисте ниво шећера вратили у нормалу, али најбоље што можете да урадите је да поједете зелену салату уз мало протеина, авокадо, тост и јаја.

Исцрпљеност

Веома је могуће да се сутрадан, након преједања, осећате веома исцрпљено. Можда нисте добро спавали, можда вам се спустио ниво шећера у крви и ваше тело још увек напорно ради да би регулисало све што сте унели. Најгоре што можете да урадите је да посегнете са кафом и нечим слатким. Уместо тога, вратите се својим уобичајеним навикама, једите три оброка и воће, пијте воде, шетајте или лагано тренирајте.

Глад

Можда то звучи супротно здравом разуму, али преједање заправо може да доведе до тога да следећег дана будете гладнији. Захвалите недостатку сна и „лудовању“ хормона. Све то може да буде још израженије ако наредног дана покушате драстично да смајите број калорија које уносите, како бисте се вратили у нормалу. Најбоље што можете да урадите је да поједете доручак богат протеинима, а потрудите се и да за ручак и вечеру једете нешто здраво. Уколико сте гладни између оброка, ужинајте и већ сутра ћете бити као нови.

Још савета:

– Одлазак на славе или било која друга славља мора да подразумева и малу припрему. Из куће треба кренути полусит, а то значи узети витаминску салату, рецимо купус салату. Уколико већ знамо да ће на менију бити обиље масне хране, добро је пре поласка попити пробиотик, медицински угаљ, јабуково или винско сирће да сачувамо желудачну флору. То је битно зато што се разне врсте меса, мајонези, теста не варе у исто време.

Важно чишћење језика

Осим чишћења организма од претераног уноса хране и пића, веома је важно и чишћење језика. Помеша се кашичица соде бикарбоне са шољицом воде и загрева до кључања. Газа се натопи у раствор и чисти се језик док не добије румену боју.
Да би се организам очистио, неколико дана са јеловника треба избацити масну и јаку храну, затим мајонезе, кремове, торте. Треба пити што више течности, и то најмање две литре дневно.

– Треба пити горке чајеве, и то чај од кантариона, затим чај од нане уколико сте нервозни, за тромост је добар зелени чај, а код главобоље помаже цеђени лимун или поморанџа. У сок од цеђеног воћа може се додати и ђумбир, који је одличан за чишћење организма – каже докторка Раичевић.

Јутарњи оброци морају бити лагани без масноће, путера, павлаке, млека. Немасни доручак подразумева воће, житарице, интегрални хлеб, мед.

– За ручак можете скувати кромпир, али у љусци, јер она садржи највише витамина. Може се додати и остало поврће са мало соли без уља. Где год је то могуће, поврће треба јести сирово. Зелено поврће је одличан чистач јер садржи доста магнезијума који је потребан организму. Ту спада кељ, спанаћ, коприва – каже др Раичевић.

За решавање проблема надутости и затвора саветују се само природни лаксативи. Помаже кашика маслиновог уља са млевеним ланеним семеном. Стомак треба масирати супротно кретању казаљке на сату.

За поспешивање рада црева најбољи су воће, поврће, интегралне житарице, ораси, лешник, семе, пасуљ, пшеница, мекиње. Пасуљ је добар јер има доста влакана у себи.

Након слава не чисте се само желудац и црева, већ треба очистити и бубреге. Одлични чистачи су ђумбир са витамином Ц, корен белог слеза, коприва, першун и клинчићи.

И наравно, у брзој детоксикацији тела помаже и физичка активност. Не морају то бити напорне вежбе, довољно је пола сата прошетати у природи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here