Ishrana dece: Koje namirnice treba izbegavati?

162
Foto: freeimages.com

Pojedine namirnice koje se neretko nude bebama i maloj deci u osnovi su bezvredne ili potpuno nezdrave.


Ishrana beba i male dece jedna je od najvažnijih stavku u odgajanju. Svi u načelu znamo koliko i kako ishrana utiče na pravilan rast i razvoj, ali događa se i da roditelji ponekad posegnu za namirnicima koje su ništa drugo nego „prazne kalorije“. Ako se takva hrana ustali, može doći do prehrambenog deficita, što opet može ometati razvoj, ističe doktorka i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku Kristin Gerbstad.

Upravo je iz tog razloga bitno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbegavati. Stoga je portal Baby Center napravio listu najgorih namirnica za bebe i malu decu, prenosi Miss7mama.

Viršle, salame, šunka, kobasice

Tvrda, lepljiva, „vlažna“, krupna, okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se njome lako mogu ugušiti. Šunke, kobasice, velike komade mesa ili sira, celo grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i cele orašaste plodove i semenke treba izbegavati. Takva hrana, ako je dajete deci, mora se iseći na komadiće ne veće od pola centimetra.

Gazirana pića

Prema istraživanju iz 2008. o prehrambenim navikama odojčadi i mališana, nekim se bebama svakodnevno poslužuju bezalkoholna pića. Isto istraživanje pokazalo je da je do druge godine života više od 10 odsto mališana pilo gazirana pića svaki dan.

 

Gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranljive sastojke, a njihovim konzumiranjem deca unose manje druge hranljive hrane koja je njihovom telu zaista potrebna. Takođe, ova vrsta pića sadrži gomilu šećera, što može uzrokovati karijese i druge probleme sa zdravljem.

Prženi krompirići

Još jedno veliko istraživanje iz 2008. sprovedeno u SAD pokazalo je da oko 14 odsto devetomesečne dece jede pomfrit barem jednom nedeljno. Ta se brojka povećava do više od 40 odsto do 12. meseca života, što čini pomfrit među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani — i označava početak nezdravih navika.

Važno je smanjiti brzu hranu na meniju bebe, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranjivih sastojaka.

Prerađena hrana

Što se više hrana više modifikuje od onoga što je prvobitno uzgojeno, i što je duža lista sastojaka — to je ona više obrađena. Drugim rečima, što je hrana više obrađena, to više hranjjivih vrednosti opada, a raste udeo šećera, soli i masti. Obroci napravljeni posebno za bebe mogu biti zdravi i prikladni. Najbolje pripremljena dečja hrana sadrži malo sastojaka, bez dodate soli, šećera ili modifikovanog skroba.

Dezerti od želatina

Većina kolača su gotovo samo šećer, veštačka boja i ukus s malom količinom želatina kako bi bili primamljivi. Domaća verzija napravljena od voćnog soka i šećera eliminiše veštačke aditive, ali u osnovi je to ipak samo voćni sok i zaslađivač. Zdrav desert prilagođen deci je pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Sok i voćni napici

Ovakvi napici sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je — puno šećera. Sok takođe može kod nekih beba izazvati proliv. Upotreba soka da bi se dečja hrana zasladila takođe nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranljive sastojke. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne male porcije svežeg voća.

Pogledaj: Lekovito seme bosiljka može se koristiti za razne namene

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here