Јод – у првом реду против вируса

Недостатак јода се рефлектује и на спољашњи изглед

540
Foto: Pexels

Сезона вируса је у току. Управо из тог разлога је важно да се спречи грипа и да се нарочито води рачуна о здрављу, здравој исхрани и поштовању препоручених мера.


Због тога је важно да се повећа унос јода који је важан за функционисање нашег организма у целости. Пошто га организам не производи, јод мора свакодневно да се уноси. На овај начин можемо да заштитимо себе и то мора да буде основна активност. То је врло лако, потребно је да се повећа дневни унос јода до 30 мцг/кг – што је сигурна горња граница коју је одредила Светска здравствена организација.

Јод омогућава организму да обавља три важне функције у борби против вируса који владају: деактивацију вируса у носу присуством довољно јода у носној слузи, деактивирање вируса још на кожи јодом из зноја и оно што је можда и најважније, јод учествује у апоптози – смрти ц́елија заражених вирусом. Јод је, посебно, од великог значаја трудницама и деци. У трудноћи утиче на развој неуронске мреже, која је пресудна за развој интелигенције па се његов утицај наставља и у детињству.

Недостатак јода се рефлектује и на спољашњи изглед. Један од показатеља је сува, груба и иритирана кожа. Уносом од 1,5 до 2,4 милиграма јода дневно (зависно од телесне тежине) ојачава се имуни систем, у борби против грипе. Такође, смањује се могућност преноса ковид-19, а самим тим и смртности. Најбољи извори јода су алге, морска риба и јодирана со. Намирнице богате јодом умањују ризик од оболевања, док га стрес повећава.

Имунолошки систем зависи од правилног функционисања метаболизма. Управо је јод неопходна подршка имунолошком систему.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here