Како направити домаћи препарат против перути и сувог власишта

344
Фото: Getty images

Веома сува кожа главе уобичајена је код особа које пате од перути, што уме да буде и естетски проблем. Проблем може бити и у хемикалијама које садржи Ваш шампон. Стручњаци препоручују природне препарате који могу бити од помоћи.


Када је у питању уклањање перути и борба против сувог власишта, један од најбољих лекова је „уради сам“ препарат са три кључна етерична уља која помажу у контроли перути и суве коже главе. Конкретно, то су уље кедровине, рузмарина и чајевца. Додатак меда је предност. Етерично уље кедровине помаже у борби против сувог власишта које се перута стимулишући циркулацију у кожи главе.

– Употреба уља рузмарина доводи до повећања микроциркулације коже главе, што подстиче зарастање рана и повреда али и равномеран раст косе – наводи др Џош Екс са Медицинског института у Нешвилу.

О дејству које има уље чајевца урађено је више од 300 студија које говоре о његовој антимикробној моћи, а такође и о способности да умири суву кожу која се љушти и уклони перут. Мед је одличан додатак сваком препарату за косу и власиште из неколико разлога. За почетак, одличан је за чишћење, односно пилинг власишта а уједно га хидрира и обнавља.

Сасвим је једноставно направити домаћи препарат за суву кожу главе по речима др Екса, а ово је рецепт:

  • Прво помешајте по осам капи етеричних уља кедровине и рузмарина заједно са шест капи уља чајевца у стакленој посуди. Затим додајте кашичицу меда и децилитар уља као што је маслиново, бадемово или кокосово уље. Овај „уради сам“ препарат за суву кожу главе може се чувати у посуди до десет дана.

Пре употребе важно је да га промућкате, а потом умасирајте у кожу главе. Оставите да делује 20 минута. За веома суву кожу главе, можете чак оставите препарат да делује и током целе ноћи. На крају, оперите темељно косу шампоном.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here