Како се преносе мајмунске богиње и шта можете урадити да се заштитите

Неколико савета за превенцију

495
Фото: Canva

Број потврђених случајева мајмунских богиња, вируса повезаног са малим богињама који је типично ограничен на Африку, расте – посебно у Европи и Северној Америци, што је навело СЗО да у суботу прогласи глобалну здравствену ванредну ситуацију због епидемије.


Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је да је у Србији забележено десет случајева мајмунских богиња.

Вирус који је мање смртоносан од малих богиња обично траје две до четири недеље, а симптоми се могу појавити било када од петог до 21. дана након инфекције.
Иако здравствени радници широм света наглашавају да је ризик по општу популацију веома низак, важно је знати како се мајмунске богиње шире и шта можете да урадите да бисте се заштитили од инфекције.

Како се шире мајмунске богиње?

Највероватнији вид инфекције јесте путем заражене животиње. То може бити након уједа, огреботине или конзумирања недовољно куваног животињског меса.

Мајмунске богиње се такође могу пренети са човека на човека. Иако се то првобитно сматрало ретким, недавни и неуобичајени брзи пораст инфекција зван западне и централне Африке изазвао је забринутост.

Обично се међу људима шире на три начина: удисањем респираторних капљица, директним додиривањем заражене особе и, ређе, индиректним контактом – путем одеће или посетљине која је била у контакту са течношћу из раница.

Респираторни пренос укључује велике капљице које се не задржавају у ваздуху нити путују далеко. Тако ширење са особе на особу обично захтева продужени, интимни контакт.

Мајмунске богиње се такође преносе блиским личним контактом, као што је контакт коже на кожу или љубљењем.

Вирус се генерално не сматра полно преносивом инфекцијом и до сада није било познато да се шири путем сперме током односа. Међутим, „може се пренети током сексуалног и интимног односа“, рекао је др Џон Брукс, епидемиолог из америчког Центра за контролу и превенцију болести.

Штавише, највећи број случајева забележен је у геј и бисексуалној популацији иако је свако у подједнакој опасности од заразе вирусом.

Како се заштитити од мајмунских богиња?

Иако се здравствени стручњаци слажу да су ризици по ширу популацију мали, постоји низ мера предострожности које можете предузети да смањите ризик од добијања мајмунских богиња.

Према Националној здравственој служби Уједињеног Краљевства и америчким центрима за контролу болести, ово су најбоље мере предострожности:

  • редовно перите руке сапуном или их дезинфикујте алкохолом
  • користите личну заштитну опрему при контакту са зараженим лицима
  • конзумирајте правилно кувано месо
  • не прилазите дивљим и мртвим животињама
  • не делите постељину или пешкире са људима који су болесни
  • немојте имати близак контакт са људима код којих су потврђене мајмунске богиње

Шта треба да знате ако добијете богиње?

Почетни симптоми мајмунских богиња могу бити главобоља, болови у мишићима, оток, болови у леђима и грозница.

У року од једног до пет дана од инфекције, лезије и осип се јављају по целом телу – рукама, лицу стопалима, очима, устима и гениталијама. Оне се на крају претварају у избочине које формирају пликове, од којих се неки пуне белом течношћу која потом пуца. Управо је ова течност заразна.

Појединци који добију мајмунске богиње обично се опорављају у року од две до четири недеље.

Симптоми се иначе могу помешати са другим болестима – као што су херпес, сифилис или водене богиње, па је важно потврдити праву дијагнозу што пре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here