Kakva su pluća bivšeg pušača i da li ih možete oporaviti

Benefiti ostavljanja cigareta će sigurno doći i to samo za nekoliko dana nakon prekida pušenja

2460

Ako ste upravo ostavili cigarete – čestitamo! Učinili ste veliki korak za zdravlje čitavog vašeg tela. Prestali ste da uništavate disajne organe  i značajno ste smanjili mogućnost dobijanja raka pluća.


Posledice koje su nastale dosadašnjim konzumiranjem cigareta na funkcionisanje čitavog organizam, a posebno na pluća, ne mogu nestati preko noći.  Ipak, postoji velika mogućnost da se vaši disajni organi sami oporave od štetnih supstanci sadržanih u duvanu.

Isto tako i vi možete promeniti određene navike, koje će olakšati vašem organizmu u regeneraciji pluća  i drugih organa za disanje.

U daljem tekstu pročitajte šta se dešava sa plućima bivšeg pušača i kako ih možete oporaviti!

Šta se dešava sa vašim plućima nakon prestanka pušenja?

Čim osoba prestane da puši, organizam počinje da se oporavlja! Ali, dok telo ne odradi prirodnu regeneraciju, preporučuje sa da zakažete pregled kod pulmologa, posebno ako ste bili dugogodišnji pušač! Odradite spirometriju kojom se procenjuje zapremina pluća i proverite da nemate neke od opstruktivnih i restriktivnih bolesti pluća.

Benefiti ostavljanja cigareta će sigurno doći i to samo za nekoliko dana nakon prekida pušenja. Već tada, puls se vraća u normalu, pritisak počinje da pada, a cirkulacija čitavog tela se poboljšava.

Nakon 12 sati bez nikotina, organizam se čisti od viška ugljen-monoksida koji dolazi iz cigareta. Tako se, bez ovog štetnog gasa koji sprečava unos kiseonika u pluća i krv, povećava nivo kiseonika u telu, a nivo ugljen-monoksida se vraća u normalu.

Posle čitavog dana bez cigareta, osoba će smanjiti mogućnost dobijanja srčanog udara. A nakon jednog meseca primetiće da manje kašlje i bolje diše. Kapacitet pluća za samo 30 dana kod bivših pušača biće znatno poboljšan.

Prirodno obnavljanje organa disanja nastaviće se i nakon godinu dana od poslednje cigarete. Tada će se prepoloviti mogućnost dobijanja koronarnih bolesti, a posle pet i deset godina od prekida pušenja potpuno će se proširiti krvni sudovi, što će smanjiti mogućnost dobijanja moždanog udara.

Za razliku od onih koji i dalje konzumiraju cigarete, oni koji su se odrekli ove štetne navike, smanjiće i verovatnoću razvoja karcinoma usta, grla i pankreasa.

Posle 20 godina od prestanka pušenja, rizik smrti bivšeg nikotinskog zavisnika, uzrokovane plućnim bolestima, pada na nivo osobe koja u životu nije zapalila cigaretu.

Kako možete oporaviti pluća nakon prekida pušenja?

Pre nego prođe čitavih 20 godina nakon što ste odlučili da ostavite cigarete, pokušajte da pripomognete organizmu i plućima da se brže obnove, a to možete učiniti vašim navikama i stilom života.

#1 Izbegavajte pasivno pušenje

Samim boravkom u zadimljenoj prostoriji, osoba postajete tzv. pasivni pušač. Odavno je dokazano da duvanski dim štetno utiče na nepušače koji provode vreme sa onima koji u tom trenutku konzumiraju cigarete.

Nivo rizičnog uticaja toksina iz cigareta na one koji ne puše, zavisiće od vremena izloženosti pasivnih pušača duvanskom dimu. Tako, izveštaj Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) iz 2007. godine, navodi da nepušač koji živi sa pušačem ima 20-30% većih šansu da oboli od raka pluća.

Takođe, procenjuje se da osobe koje su u kontaktu sa duvanskim dimom na radnom mestu imaju 12-19% veći rizik da dobiju karcinom, za razliku od onih koji nisu ugroženi pasivnim pušenjem.

Zato pokušajte, koliko god je to moguće, da izbegavate pasivno pušenje. To ne znači da prekinete da idete na posao ili da se družite sa prijateljima koji su strastveni pušači. Dovoljno je da ih zamolite da ne pale cigarete u vašem prisustvu.

#2 Ne koristite elektronske cigarete

Zahvaljujuću veštom marketingu duvanske industrije, do skoro se verovalo da su e-cigarete zdrava zamena za duvanski dim i da mogu pomoći pri odvikavanju od pušenja. Međutim, novije studije pokazuju da elektronske cigarete imaju jednako štetan uticaj na pluća, kao i klasične!

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet za zaštitu zdravlja Severne Karoline, dokazuje da emfizem pluća mogu dobiti svi pušači, i oni koji  koriste e-cigarete i oni koji konzumiraju obične.

I Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godina na sednici Okvirne konvencije o kontroli duvana potvrdila da aerosol (tečnost u e-cigaretama) sadrži toksične hemijske supstance koje mogu stvoriti zavisnost, glavobolju, premor, pospanost, ali i trajna oštećenja plućnog tkiva.

Ovo nedvosmisleno pokazuje da  e-cigarete mogu izazvati bolesti pluća, a to treba da bude dovoljan razlog da ih ne koristite.

#3 Promenite ishranu

Namirnice koje unosite u vaš organizam utiču na zdravlje čitavog tela, pa i na očuvanje i čišćenje pluća. Zato, nije loše da razmislite o promeni dosadašnje ishrane i počnete da se zdravije hranite.

Poželjno je da jedete što više jabuka i paprika, jer su bogate vitaminom C koji je odličan antioksidans. Dovoljno je da unesete samo jednu papriku dnevno i time zadovoljite čak 169 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina, koji dokazano poboljšava funkcionisanje pluća.

Konzumirajte cveklu, bundevu, kurkumu, a nemojte zaboraviti da pojedete i po koju borovnicu. Ovo plavo bobičasto voće, osim što je odlično za mozak, bogat je izvor antocijana koji štiti tkivo pluća od mogućih oštećenja.

Ako ste probirljivi sa hranom, obradovaće vas podatak da i šoljica kafe i malo kakaa ili tamne čokolade mogu takođe da vas zaštite od respiratornih bolesti i opuste disajne puteve

Tako, ako ne volite blitvu, ječam i inćune, na vašu sreću postoji jako veliki izbor drugih namirnica i biljaka koje štite pluća.

#4 Radite vežbe disanja

Nema sumnje da će kardio vežbe, poput intenzivne šetnje, trčanja i plivanja, doprineti zdravlju čitavog tela, pa i respiratornih organa. Ali, ne zaboravite da pokušate da očistite i ojačate pluća i vežbama za disanje.

Ovakve vežbe smanjuju stres, napetost, povećavaju kapacitet pluća, ublažavaju otežano disanje i usporavaju brzinu uzdisaja i izdisaja. Kada naučite da duboko dišete, vaše telo dobijaće više kiseonika, očistićete disajne puteve i osetićete da imate više energije.

Ako inače nemate vremena za bilo kakve fizičke aktivnosti, a kamoli za vežbe disanja, ne brinite. Ovaj “trening” ne oduzima više od deset minuta na dan, a neke vežbe disanja čak možete da radite i iz kreveta.

#5 Provodite vreme na čistom vazduhu

Provođenje vremena na čistom vazduhu je presudno za održavanje zdravlja pluća. To ne znači samo da se redovno šetate i da budete u prirodi, već i da zatvoreni prostor u kojem uglavnom boravite bude provetren i čist.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

U vašem domu i kancelariji redovno otvarajte prozore i uključujte ventilaciju. Takođe, čistite podove, stolove, police i tepihe od prašine. Razmislite i o tome da oplemenite prostor nekom biljkom.

Biljke poput aloe vere i bambusa, izgledaju sjajno i poboljšavaju kvalitet vadzuha, apsorbujući razne zagađivače i ugljen-dioksid u zamenu za kiseonik.

Ne postoji brz i lak način da povratite zdravlje vaših pluća u stanje kakvo je bilo pre nego što ste počeli da pušite. Moraćete da sačekate da vaš organizam sam započne regeneraciju respiratornih organa, ali dok se to ne desi, pomognite mu uz primenjivanje saveta iz teksta!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here