Кељ помаже у мршављењу и сунчању

Кељ је међу најхранљивијим намирницама које постоје

96
Фото: Pexels

Кељ је члан породице купуса, а листови могу да буду зелени или љубичасти, глатког или коврџавог облика. Има укупо 33 калорије, 6 грама угљених хидрата (од којих су 2 влакна) и 3 грама протеина.


Кељ садржи врло мало масти, али велики део масти у њему је омега-3 масна киселина која се зове алфа линоленска киселина. С обзиром на невероватно низак садржај калорија, кељ је међу најхранљивијим намирницама које постоје. Препун је моћних антиоксиданата попут кверцетина и кемферола. То укључује бета-каротен и витамин Ц, као и разне флавоноиде и полифеноле. Антиоксиданти су супстанце које помажу у сузбијању оксидативног оштећења слободних радикала у телу.

Витамин Ц

Кељ је одличан је извор витамина Ц. Важан антиоксидант растворљив у води који служи многим виталним функцијама у ћелијама тела. На пример, неопходан је за синтезу колагена, најзаступљенијег структурног протеина у телу. Кељ има много више витамина Ц од другог поврћа, садржи око 4,5 пута више од спанаћа. Шоља сировог кеља садржи чак више витамина Ц од целе поморанџе.

Холестерол

Кељ може да помогне у смањењу холестерола. Холестерол има многе важне функције у телу. На пример, користи се за производњу жучних киселина, које су супстанце које помажу телу да вари масти. Јетра претвара холестерол у жучне киселине, које се затим ослобађају у дигестивни систем кад год поједете масни оброк.

Витамин К

Кељ је један од најбољих извора витамина К на свету. Витамин К је важан нутријент. „Активира“ одређене протеине и даје им способност да везују калцијум. Сматра се да једна сирова шоља садржи скоро 7 пута више од препоручене дневне количине.

Бета – каротен

Често се тврди да је кељ богат витамином А, међутим, он је заправо богат бета-каротеном, антиоксидансом који тело може да претвори у витамин А.

Мршављење

Кељ има неколико својстава која га чине храном погодном за мршављење. Има веома мало калорија, али и даље пружа значајну количину која би требало да вам помогне да се осећате сито. Због ниске калоријске вредности и високог садржаја воде, кељ има ниску енергетску густину.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here