Које је природно оружје против ковида?

Гастроентерoлог проф. др Војислав Перишић упозорава да прекомерно уношење таблетозног витамина Ц може утицати на стварање камена у бубрегу и закисељавање организма

518
Фото: Pixabay

Воће и поврће богато витаминима А, Ц, Е и Д јача имунитет организма и омогућава му да се заштити и од коронавируса, али и од осталих сезонских вируса, рекао је гастроентеролог проф. др Војислав Перишић за „Радио Београд“.


Гастроентерoлог проф. др Војислав Перишић је нагласио да здрава и правилна исхрана која подразумева конзумацију сезонског воћа и поврћа – које садржи витамине А, Ц, Д и Е, повећава тзв. наивни имунитет слузокожних мембрана дисајних органа које одбијају вирус када дођу у контакт са њим.

Пектин, који се добија печењем јабуке кожаре, облаже слузокожу и има антиинфективна дејства и спречава коронавирус, истиче Перишић и саветује да се јабука кожара – испечена и ољуштена, конзумира најмање три пута недељно.

Исти ефекат обезбеђује се конзумацијом киселог купуса, такође најмање три пута недељно, јер његове пробиотске бактерије одбијају коронавирус. Антиинфективне витамине садрже и бундева и дуња.

Перишић наводи да током зиме, која је период у коме је популација изложена сезонском грипу, препоручљиво јести намирнице богате, пре свега, витамином Ц – попут киселог купуса, киселе паприке, цвекле, рена, роткве, али и јабуку кожару. Две јабуке кожаре и поморанџа, или мандарина, у зимском периоду задовољавају потребу организма за витамином Ц. Професор каже и да сваки организам поседује „сензоре“ којима регулише потребу за витаминима.

Природни извор витамина Ц – кисели купус, кисела паприка, цвекла, рен, ротква…

Са друге стране, претрано узимање витаминских, таблетираних, суплемената доводи до хипервитаминозе, наглашава Перишић и указује де је противник њихове конзумације, осим витамина Д. Јер, свако поврће, према његовом мишљењу, обезбеђујући количину витамина неопходну за функционисање организма, представља адекватну замену за суплементе.

Професор Војислав Перишић упозорава да прекомерно уношење таблетозног витамина Ц може утицати на стварање камена у бубрегу и закисељавање организма.

Око 15 процената пестицида, који се налазе на воћу и поврћу, не могу се опрати и кроз исхрану се уносе у организам, објашњава професор Перишић. Прецизира да се они веома брзо апсорбују у организму и да отежавају правилан рад јетре. Стога би, како каже, требало јести намирнице које се не прскају или са релативно малом количином пестцида – јабуку кожару или будимку, мушмулу, бундеву …

Перишић саветује да се уместо уља користи маст, а маслац уместо маргарина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here