Lekovita dejstva peršuna

550

Peršun sadrži 2,5 puta više vitamina C od limuna i pomorandže, i skoro 14 puta više od borovnice.


Peršun (Petroselinum crispum) je dvogodišnja aromatična biljna vrsta iz familije Apiaceae. U ishrani ljudi podjednako se koriste nadzemni (stablo, lišće, a ređe i plod) i podzemni (koren) delovi biljke. U svetu, široko je rasprostranjena biljna vrsta koja se uzgaja na šest od sedam kontinenta. Ova biljka je u narodu poznata i pod imenima kao što su: vrtlenski petrusin, vrtnja, majdonos, pršun, petroželj, peršin, petruška i zelen.

S obzirom na to da nije zahtevna biljka, može se gajiti u saksijama (peršun lišćar) na balkonu ili u sobi, a njegovo lišće konzumirati u svežem obliku tokom cele godine. U jednom kuvaru iz XIII veka, stoji savet da peršunove grančice treba upotrebljavati prilikom kuvanja i pečenja mesa radi poboljšanja ukusa, a ovaj savet je i dan danas ostao u upotrebi prilikom spremanja različitih jela širom sveta.

Takođe, kada se konzumiraju različite vrste ukusnih jela u kojima je neizostavan sastojak beli i crni luk, nije na odmet znati da je peršun odličan osveživač daha.

Visok sadržaj vitamina C

Da li ste znali da su listovi peršuna prepuni vitaminom C, i da se po njegovom sadržaju ova biljka nalazi odmah posle šipka i kivija? Takođe, peršun sadrži 2,5 puta više vitamina C od limuna i pomorandže, i skoro 14 puta više od borovnice. Konzumacijom 100 g peršuna obezbeđuje se 160% preporučene dnevne doze vitamina C, kao i 47% dnevne doze beta-karotena. On se u organizmu transformiše u vitamin A, koji deluje kao jak antioksidans. Pešun je takođe bogat kompleksom vitamina B, kao i mineralima Fe, Mg, Ca, Zn, P, K, Na i Mn.

Za šta nam sve služi peršun?

Peršun može pomoći i prilikom izbacivanja viška tečnosti iz organizma: čašu od 2 dl napuniti do jedne četvrtine svežim listovima peršuna (ili jednu kafenu kašicu osušenog lišća) prelijte ključalom vodom i poklopite. Ostavite da odstoji četiri minuta, i nakon toga procedite. Ako preferirate čaj sa jačim ukusom ostaviti da odstoji još koji minut duže, ali ne više od 10 minuta i onda procedite. Ovako pripremljen čaj je odličan i protiv prehlade, nadutosti, ublažava menstrualne tegobe, napetosti organizma, a veruje se da utiče i na jačanje potencije kod muškarca. Po želji u čaj možete dodati malo limuna i zasladiti medom.

Čaj se može praviti i od ploda, koji takođe ima diuretičko dejstvo: tri kafene kašičice sitno izmrvljenog ploda dodati u pola litre proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Ovako pripremljen čaj konzumirati tri puta u toku dana pre jela.

Kao i sa svakim lekom, tako i sa konzumacijom čaja ne treba preterivati (ne više od tri šolje dnevno), jer može izazvati probleme sa bubrezima, jetrom i pojavom malokrvnosti (anemije).Takođe, kod osoba kod kojih se planira neka hirurška intervencija, kao i u trudnoći, čaj se ne sme konzumirati. U svakom slučaju, najbolje je obratiti se lekaru, farmaceutu ili stručnjacima za lekovito bilje za savet.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here