Људско тело: 8 знакова који откривају да нисте здрави

Oво је осам знакова које не смете да игноришете

1313
Foto: Canva

Људско тело представља невероватну биолошку ‘машину’ о којој редовно треба водити рачуна. Управо због тога, врло је важно да обратите пажњу на то шта вам говори ваш организам како би знали да ли сте здрави.


Према медицинским стручњацима, ово је осам знакова које не смете да игноришете, а који говоре да нисте здрави колико мислите.

1. Седа коса пре 40. године

Седе власи природна су појава која често зависи од генетике. Али ако имате више од 50 одсто седе косе већ у 30. години живота, а такве случајеве немате у породици, то може да буде знак дијабетеса.

2. Беоњаче

Као што им само име каже, увек би требало да буду беле. Осим у случају неиспаваности или прехладе, овај део ока може да открије и неке опасне промене у вашем организму. Жута беоњача може да указује на жутицу, проблеме с јетром и жучи. Црвена може да буде знак високог крвног притиска или вирусног обољења попут коњуктивитиса.

3. Испуцале усне

Непријатне пукотине на уснама најчешће настају због промене температуре и ветра. Али пукотине које се често појављују на завршецима уснама и унутрашње ранице могу да буду знак мањка витамина Б и цинка. Ако пуцање постане учестала појава, узрок може да буде гљивична инфекција.

4. Оток на врату

Ако сте приметили да вам врат изгледа отечено, што пре потражите савет лекара. Оток на предњем делу врата најчешће узрокују проблеми са штитном жлездом који су уобичајени код жена између 20 и 50 година старости.

5. Губитак обрва

Обрве временом постају ређе, што је нормална појава, али нагли губитак длачица може да буде знак проблема са штитном жлездом, хипертиреозе – преактивне штитне жлезде или хипотиреозе – смањеног рада штитне жлезде.

6. Црвени дланови

Ужарени и црвени дланови могу да буду последица дерматитиса, екцема или алергијске реакције на метале, лекове, одређену храну или пиће. Али, исто тако, оваква промена може да буде знак отежаног рада и болести јетре.

7. Хладна стопала

Стопала су део тела који је најудаљенији од срца, и због тога се васкуларне болести прво манифестују на њима. Рејнаудова болест представља аутоимуну болест која узрокује стезање крвних судова у деловима тела попут прстију на ногама и рукама, носу и ушима, због чега они постају хладни, бледи па чак и трну.

8. Црвени образи

Иако су нагле промене на лицу уобичајене код жена између 30 и 55 година живота и могу да буду проузроковане хормонским променама, променом температуре и љутом храном, румени образи могу да упућују и на розацеу – хроничну кожну болест која погађа претежно жене, а чији је узрок непознат.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here