Nagla promena vremena opasna po zdravlje

Doktorka otkriva ko posebno treba da se čuva i koji simptomi mogu da se jave

230
IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES/RIDOFRANZ

Nagle promene temperature nikome ne prijaju i potrebno nam je nekoliko dana da se naviknemo na nove vremenske uslove.


Posebno loše mogu da utiču na zdravlje ukoliko se takve promene dogode i nekoliko puta u toku nedelje, što nas prema najavama meteorologa i očekuje.

Posle letnjih temperatura usledilo je zahlađenje od čak 10 stepeni uz pljuskove i grmljavinu. Međutim, sada, samo nekoliko dana kasnije imamo nove najave meteorologa koje nam ukazuju na osetno toplije vreme u narednim danima, a onda ponovno preokret.

Umor, bol i nesanica

„Na većinu hroničnih bolesnika biometeorološka situacija može imati relativno povoljan uticaj. Hipertoničarima i nervno-labilnim osobama se savetuje izvestan oprez. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i pospanost. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao i adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima“, najavljeno je u biometeorološkoj prognozi RHMZ.

 

Nagle promene temperature mogu da se odraze i na zdravstveno stanje. Nije neobično da se javljaju simptomi poput prehlade, ali ne brinite, reč je samo o uticaju vremena.

„Nesanica, umor, malaksalost i glavobolja su normalne pojave kada je reč o naglim promenama temperature. Uopšte, pri bilo kojim promenama, višim ili nižim, takav osećaj je veoma čest“, objašnjava dr medicine Milena Turubatović.

Uobičajene aktivnosti, redovan san, dosta vitamina i tečnosti je ono što se svakako preporučuje kako bi što lakše prevazišli ovakav period.

Ono što ističe dr Turubatović jeste da nikako ne konzumirate lekove bez konsultacije sa lekarom.

„Ne treba raditi nagle promene u aktivnostima, potrebno je da se primirite i pridržavate redovnog spavanja. To važi za sve. Kada je reč o ljudima koji uzimaju terapiju, posebno kardiovaskularni bolesnici osećaju ovakve promene, ne treba uzimati lekove bez konsultacije lekara i nikako ne treba menjati terapiju na svoju ruku“, kaže dr Turubatović.

Pored starijih, tegobe mogu da se jave i među mlađom populacijom u vidu pada kocentracije, nesanice, pojačane nervoze, a mogu da se jave i glavobolja i malaksalost.


Pogledaj: Ambrozija – Ne moramo da je trpimo, postoji lek protiv alergije

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here