Колико су нагле промене времена опасне по здравље?

Докторка открива ко посебно треба да се чува и који симптоми могу да се јаве

453
Фото: Getty Images

Нагле промене температуре никоме не пријају и потребно нам је неколико дана да се навикнемо на нове временске услове.


Посебно лоше могу да утичу на здравље уколико се такве промене догоде и неколико пута у току недеље, што нас према најавама метеоролога и очекује.

„На већину хроничних болесника биометеоролошка ситуација може имати релативно повољан утицај. Хипертоничарима и нервно-лабилним особама се саветује известан опрез. Од метеоропатских реакција могући су главобоља и поспаност. Препоручује се умерена физичка активност, као и адекватно одевање у складу са очекиваним термичким условима“, најављено је у биометеоролошкој прогнози РХМЗ.

Није необично да се јављају симптоми попут прехладе, али не брините, реч је само о утицају времена.

„Несаница, умор, малаксалост и главобоља су нормалне појаве када је реч о наглим променама температуре. Уопште, при било којим променама, вишим или нижим, такав осећај је веома чест“, објашњава др медицине Милена Турубатовић.

Уобичајене активности, редован сан, доста витамина и течности је оно што се свакако препоручује како би што лакше превазишли овакав период. Оно што истиче др Турубатовић јесте да никако не конзумирате лекове без консултације са лекаром.

„Не треба радити нагле промене у активностима, потребно је да се примирите и придржавате редовног спавања. То важи за све. Када је реч о људима који узимају терапију, посебно кардиоваскуларни болесници осећају овакве промене, не треба узимати лекове без консултације лекара и никако не треба мењати терапију на своју руку“, каже др Турубатовић.

Поред старијих, тегобе могу да се јаве и међу млађом популацијом у виду пада коцентрације, несанице, појачане нервозе, а могу да се јаве и главобоља и малаксалост.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here