Namirnice koje često jedemo, koje sadrže više šećera nego što smo mislili

432
Foto: Pixabay

Lista namirnica koje se nalaze u našoj svakodnevnoj ishrani, za koje verujemo da su zdrave, a sadrže mnogo više šećera nego što bismo očekivali je dugačka. Evo koje su neke od njih.


Poznato je da su gazirana pića bogata šećerom, samo jedna limenka takvog pića sadržo skoro 40 grama šećera.

Ali mnogima nije poznato da kupovna krem supa od paradajza može da sadrži do 20 grama šećera po obroku, a vaš sok od jabuke, čak i ako je označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj čaši, piše Bright Side.

Za pojedine namirnice nikada ne biste rekli da sadrže šećere, i to više od preporučene dnevne doze.

Gotova supe

Pomislili biste da bi supa iz prodavnice mogla da bude zdrava kombinacija vode i hranljivog povrća. Ali ako proučite sastav, primetićete da se u samo jednoj takvoj supi može naći više šećera od preporučene dnevne doze.

To je posebno često kod krem supa od paradajza gde se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti paradajza.

Nemasni jogurt

Iako hrana s niskim udelom masti može da bude primamljiva za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, trebalo bi da razmislite o konzumiranje takvih namirnica, naročito kada je reč o jogurtu.

Porcija punomasnog običnog jogurta ima skoro pet grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može da imat šest do 12 grama šećera.

Dodavanje šećera u hranu s niskim udelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak ukusa i konzistencije, a mnogi jogurti s niskim udelom masti sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokim udelom fruktoze.

Preliv za salatu s manje masnoće

Slično jogurtu, i prelivi za salate koji imaju manje masnoća i kalorija sadrže povećane količine šećera. Dve kašike omiljenog preliva za salatu iz prodavnice mogu da sadrđe sedam do 10 grama dodatog šećera. Zbog toga stručnjaci preporučuju da sami napravite preliv za salatu kod kuće da biste bili sigurni da nema dodatih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.

Foto: Canva

Kečap

Ovaj sos je jedan od najpopularnijih širom sveta. Međutim, jedna kašika kečapa ekvivalentna je stavljanju cele kocke šećera u usta. On sadrži približno četiri grama šećera po kašičici, a većina komercijalnih kečapa sadrži i značajne količine kukuruznog sirupa, koji se povezuje sa gojaznošću i bolestima srca.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija je popularan izvor proteina. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne varijantne dopunjene su nezdravim uljima i dodatim šećerima. Neke čak mogu da imaju do osam grama šećera u samo dve kašike.

Suvo voće

Suvo voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi voća dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere sabijenim u smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim šećerima.


Pogledaj: Određene namirnice možete zameniti zdravom opcijom i izgubiti višak kilograma


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here