Исхраном до прелепог тамног тена. Ево и како

550
Foto: Canva

Таман тен је нешто што бисмо сви волели да се деси од једног одласка на купање. Међутим, то баш није тако једноставно, а ни реално. Наравно, важно је да приликом излагања сунцу не оштетимо кожу.


Брзина којом наша кожа прихвата меланин и мења пигмент није иста код свих, али постоји начин да се тај процес убрза природним путем – уносом одређених намирница кроз исхрану. Мислите да храна не може да утиче на ваш тен и на вашу кожу, међутим није баш тако.

Ево неколико намирница које уколико уносите у огранизам брже можете да добијете преплатнуо тен :

Шаргарепа – опште је познато да је шаргарепа богата бета каротеном који нам даје добар и преплануо тен, а такође је богата витамином А.

Парадајз – обилује каротеноидима који поспешују тамњење коже, док ликопен који садржи враћа кожи еластичност и смањује упале настале штетним УВ зрачењем.

Лешник – богат је рибофлавином, који је саставни део крема за самотамњење и делује на сличан начин. Он поспешује производњу меланина због чега кожа брже црни.

Црна чоколада – пуна је витамина А, Б, Е и Д који подстичу производњу меланина.

Такође, исхрана богата антиоксидансима, као што су витамин Ц и витамин Е, може помоћи у одржавању здравља коже и заштити је од оксидативних оштећења изазваних сунчевим зрацима. Ове хранљиве материје се могу наћи у агрумима, бобичастом воћу, орашастим плодовима, авокаду и маслиновом уљу.

Важно је нагласити да ова исхрана није замена за квалитетну заштиту од сунца.


Такође, не заборавите да увек пратите препоруке стручњака за заштиту од сунца и да се сунчате одговорно. Препоручљиво је користити препарате за заштиту од сунца с одговарајућим фактором заштите од УВ зрака како бисте се заштитили од опекотина и дугорочне штете од сунца.

Погледај: Opšte preporuke za sunčanje

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here