Nar: Veličanstvena namirnica koja čuva naše zdravlje!

Zašto bi često trebali da konzumiramo baš ovo voće.

241

Nar možete jesti na mnogo načina – kao salatu, sok, dodatak slatkišima… Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan. Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće.


Snižava loš holesterol

Nar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Sadrži malo šećera

Verovatno ste već upoznati s lošim uticajem šećera na zdravlje iznate da je potrebno da ga unosimo u što manjoj količini. Iako je šećer koji se nalazi u voću i povrću zdraviji od onog u prerađenoj hrani, ipak treba biti na oprezu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju sočni nar. Pola šolje zrna nara sadrži samo 8 grama šećera i oko 70 kalorija.

Podstiče rad mozga

S obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utiče na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

 

 

Usporava starenje

Nar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav uticaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.

Zaustavlja rast ćelija raka

Voće i povrće ne mogu izlečiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

Ima antiupalna svojstva

Konzumiranjem nara ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usled artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.

Popravlja raspoloženje

Kada ste neraspoloženi i tužni, gricnite nekoloko zrna nara ili popijte sok od ovog voća i osmeh će vam se vratiti. Nar pomaže rast nivoa sserotonina, deluje preventivno na česte promene raspoloženja i štiti od anksioznosti i depresije.

POGLEDAJ: Oslobodite se zavisnosti od slatkog

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here