Научници коначно открили шта узрокује мултиплу склерозу

"Ово је велики корак јер сугерише да се већина случајева МС може спречити заустављањем инфекције"

487
Фото: Pexels

Мултипла склероза (МС), прогресивна болест која погађа 2,8 милиона људи широм света и за коју не постоји дефинитиван лек, вероватно је узрокована инфекцијом Епштајн-Баровим вирусом, према студији научника Харвард Чан школе јавног здравља.


Налази научника су објављени у часопису „Science“.

„Хипотезу да Епштајн-Баров вирус изазива МС истраживала је наша група и други неколико година, али ово је прва студија која пружа убедљиве доказе о узрочности“, рекао је Алберто Ашерио, професор епидемиологије на Харварду и аутор студије.

„Ово је велики корак јер сугерише да се већина случајева МС може спречити заустављањем инфекције – и да би циљање на Епштајн-Баров вирус могло довести до открића лека за МС“.

Мултипла склероза је хронична инфламаторна болест централног нервног система, која напада мијелинске овојнице које штите неуроне у мозгу и кичменој мождини.

Узрок није познат, али један од највећих осумњичених је Епштајн-Баров вирус, вирус херпеса који може изазвати инфективну мононуклеозу и успоставља латентну, доживотну инфекцију домаћина.

Успостављање узрочне везе између вируса и болести је било тешко, јер Епштајн-Баров вирус инфицира око 95 одсто одраслих, МС је релативно ретка болест, а почетак симптома јавља се око десет година након инфекције.

Да би утврдили везу између болести и вируса, истраживачи су спровели студију међу више од 10 милиона младих одраслих на активној дужности у америчкој војсци и идентификовали 955 којима је дијагностикована МС током периода службе.

Тим је анализирао узорке серума које је војска давала на сваке две године. Тако су пратили колико има Епштајн-Баровог вируса на почетку давања узорка, као и када им се болест развила.

Ризик од мултипле склерозе се повећао 32 пута након инфекције Епштајн-Баровим вирусом, али је остао непромењен након инфекције другим вирусима.

Ашерио каже да кашњење између инфекције вирусом и почетка болести може бити делимично објашњено тиме што симптоми МС нису откривени у најранијим фазама, а делимично због развијајућег односа између вируса и имунолошког система домаћина.

„Тренутно не постоји начин да се ефикасно спречи или лечи инфекција Епштајн-Баровим вирусом, али вакцина или циљање вируса антивирусним лековима специфичним за Епштајн-Бара, могли би на крају спречити или излечити МС“, рекао је Ашерио.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here