Opasnije kada muva „popljuje“ hranu nego kada samo sleti na nju

Ako je muva sletela na hranu, to može biti opasno po zdravlje čoveka

295
Izvor: Pixabay

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje mušica može preneti kada sleti na hranu, tvrdi Tomas Dž. Denijels, naučnik i direktor ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordhem u Njujorku.


Kada mušica pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe čim sleti, pa i na hranu, bez obzira što je na njoj bila svega nekoliko sekundi, prenosi „The Healthy“.

– Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se prenese u tom kratkom vremenu mala – tvrdi Denijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada mušica „povraća“, odnosno kada popljuje hranu. Kada sleti na hranu, mušica je zapravo ne jede odmah, već po njoj ispušta sokove koji će je omekšati, kako bi je na kraju mogla „pojesti“ u tečnijem obliku.

Telesna tečnost koju mušica ispušta po hrani je puna bakterija, pa su zbog toga mnogo veće šanse da se zarazite ako je hrana „popljuvana“, nego kada je samo sletela na hranu.

Sokovi koje mušica ispušta su opasniji jer dolaze iz njenog tela, dok su bakterije koje se nalaze po njenom telu manje opasne.

Stoga, ako je samo jedna mušica sletela na hranu, ne morate je odmah bacati. Veće su šanse da se zarazite ako je više mušica sletelo, što se najčešće dešava kada jedete napolju.


Pročitaj: Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama obeležen i u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here