Ovih 11 popularnih namirnica svi jedu za doručak, a treba ih izbegavati

Da li i vi radije birate ove namirnice za doručak?

623
Foto: Canva

Započeti dan zdravim obrokom svakako će pružiti vašem zdravlju nešto novo. Smatra se najvažnijim obrokom u danu, a dokazano će smanjiti šanse za razvojem bolesti srca, dijabetesa. Takođe, poboljšava koncentraciju. Ne samo da je dobro za zdravlje, već će vam pomoći i da izgubite višak kilograma, a prema novijim istraživanjima oni koji doručkuju, njih 78 posto, znatno lakše gube kilograme.


Naravno, važno je i ono što jedete. Postoje namirnice za koje nutricionisti tvrde da nikako nisu dobre za doručak. Evo koje su:

1. Zaslađene žitarice

„Započeti dan ovom namirnicom samo znači da ćete tokom dana biti gladni, a dobro je znati da sadrže dosta šećera i vrlo malo vlakana i proteina“, pojasnio je Keli Mekgrejn, nutricionista.

[rev_slider alias=“petrusha“][/rev_slider]

 

2. Kobasice

„Iako mnogi jedu upravo kobasice za doručak, one nisu dobra opcija. Prave se od mlevenog mesa, masnoća, začina i dodatih ukusa, pa su često pune natrijuma, zasićenih masnoća i kalorija. Mogu da utiču na povećanje krvnog pritiska, lošeg holesterola i naravno unosa kalorija“, pojasnila je Roksana Ehsani, nutricionistkinja.

Procesuirane namirnice su povezane s razvojem hroničnih bolesti i rakom.

3. Beli hleb

„Rafinisani beli hleb će nivo šećera u krvi i energiju staviti na vrtešku i u trenu će biti na vrhuncu, a u idućem na dnu. Opcija je da pojedete tost s avokadom i jajetom“, savetuje Daun Blatner, nutricionista.

4. Kafa sa ukusom

Ono što možda ne znate jeste da su kafe s ukusom pune kalorija i šećera i ne sadrže baš ništa nutritivno. S obzirom na šećer, nakon takvog napitka bićete samo umorniji. Ako vam ne odgovara obična kafa, radije napravite sami kod kuće, uz dodatak cimeta ili čokolade, banane ili meda.

5. Voćni sokovi

„Iako možda želite da unesete vitamin C i nutrijente, sok nije najbolji način. Kada se priprema, uklone se sva vlakna a ostaju kalorije i šećer. Ako niste znali, jedna čaša soka od narandže ima kalorija kao 5 celih pomorandži“, pojasnila je Ejmi Šapiro, nutricionistkinja.

Umesto soka napravite „smoothie“ ili jednostavno uzmite čašu vode s limunom.

6. Kupovni mafin

Ako ćemo biti iskreni, radi se o kolaču bez preliva, a oni koje kupujete imaju više kalorija i masnoća nego pravi komad kolača. Malo je u njima proteina, pa nećete dugo ostati siti.

7. Jogurt sa ukusom bez masnoće

„Običan jogurt je odlična opcija za početak dana jer je pun proteina i kalcijuma. Ipak pazite da ne jedete one s dodacima, jer će neki proizvođači nadoknaditi to što nemaju masnoća dodavanjem šećera. Na kraju ćete pojesti kalorija kao da ste pojeli sladoled“, pojasnio je Mekgrejn.

8. Kupovni „Smoothie“ i drugi napici

Iako u ovom napitku treba da se nađu samo zdrave stvari, ako pogledate spisak sastojaka na onim već napravljenim sokovima na policama radnji, možete lako da primetite da u stvari veći deo soka nije od ceđenog voća, a to znači da mu manjka vlakana i vitamina. Bez vlakana sigurno ćete brzo biti gladni.

9. Peciva

Iako su ukusna, to je jednostavan ugljeni hidrat koji će vas držati sitim kratko vreme, a kako mogu da budu puni masnoća, može doći do porasta holesterola i tako problema s krvnim sudovima. Jedno pecivo može da bude ekvivalent 5-6 parčadi hleba.

10. Palačinke i vafli

Jeftini i jednostavni za pripremu, palačinke i vafli čest su odabir za porodični doručak. Uprkos tome, vodite računa da se radi o jednostavnim ugljenim hidratima koji vas neće dugo držati sitim i kroz nekoliko sati osetićete glad. Takođe, uzrokuju nagle promene nivoa šećera u organizmu.

11. Kupovni musli

Musli koji kupujete u prodavnicama sadrži u sebi velike količine nepotrebnih visoko kaloričnih sastojaka i šećera. Manja porcija muslija sadrži 400 kalorija i 10 grama masnoća. Budući da sadrži velike količine šećera i meda, te masnoće, musli se može smatrati desertom, a ne uravnoteženim obrokom, piše Ordinacija.hr.


Pogledaj: Rani doručak kao prevencija dijabetesa tip dva

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here