Pet pozitivnih strana svakodnevnog konzumiranja meda

Šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima

218
Фото: Pixabay

Med je izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše telo od različitih toksina. Pored toga, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje vaše kože.


Ako pazite na težinu, lekari preporučuju da ne konzumirate slatkiše na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima.

Med pojačava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak kilograma.

Smanjuje holesterol

Njegove komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih spojeva u telu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Istraživanja pokazuju da antioksidanti sadržani u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. Zavisno od mesta nastanka, suženje može dovesti do srčane insuficijencije, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Čaša vode s nekoliko kašika meda biće dovoljno da se to spreči.

Poboljšava pamćenje

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posledicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcijum sadržan u medu mozak lako unosi, što povoljno utiče na njegovo funkcionisanje.

Poboljšava kvalitet sna

Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji promoviše kvalitetan san.

Pozitivno deluje na probavni trakt

Med je jak antiseptik, pa se preporučuje jesti kašiku meda natašte. Ovaj jednostavan ritual pomaže u prevenciji različitih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i zaceljuje male rane na sluznici.

Pospešuje opuštanje

Med smanjuje stres i ublažava umor. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što pospešuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider


Pogledaj: Kreće sezona polenskih alergija, kako najbolje zaštititi decu?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here