Препоруке за поступање у току топлог времена

Дом здравља "Др Младен Стојановић" Бачка Паланка

1800
Фото: Getty Images

Промена временских прилика и топло време, код здравих особа, осим субјективног осећаја непријатности, најчешће неће изазвати здравствене проблеме јер здрав организам има велике могућности прилагођавања спољним утицајима.


Осетљива популација, деца, труднице, стари, оболели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у летњим месецима.

Стално расхлађујте свој дом

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32°Ц током дана, односно испод 24°Ц током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова)

Избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је обично између 4:00 и 7:00 часова ујутру. Боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима.

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Туширајте се у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Редовно уносите течност, пре свега воду, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here