Propolis je prirodni antibiotik, jača naš imuni sistem

Zašto bi trebalo da ga koristite svakog dana?

250
Foto: Canva

Narodna medicina lekovitost biljaka vrlo često kombinuje sa medom, voskom, propolisom, polenom. Kako je najbolje upotrebiti lekovite biljke sa pčelinjim proizvodima?


Važno je znati u koje čajeve se stavlja med, a u koje ne. Travar i novinar Momčilo Antonijević istakao je za RTS da svi čajevi koji se prave od gorkih biljaka, lincure, pelina, trave iva, treba da se piju nezaslađeni i pre jela. Oni stimulišu rad jetre i zbog toga je važno da se u njih ne dodaju ni med ni šećer.

Neki drugi čajevi koji se koriste za lečenje organa za disanje, majčina dušica, bokvica, treba da se zaslade medom i idealno bi bilo da se piju posle jela. Med ne treba da stavljamo u vreo čaj jer nastaje hemijska reakcija i taj med postane štetan. Potrebno je da se čaj ohladi da bude topao, pa će se u njemu med istopiti.

„Idealno bi bilo koristiti med iz sredine gde živite, jer on u sebi sadrži polen lokalnih biljaka, jer tada vršite neku miniimunizaciju na polen lokalnih biljaka. Prirodna osobina meda je da se kristalizuje, i kada se med ušećeri ne treba ga topiti. Može se i takav mešati sa biljkama“, istakao je Momčilo Antonijević.

Lekovita svojstva propolisa

Propolis služi pčelama da štite svoju košnicu od bakterija i različitih infekcija koje mogu da se razviju u košnici.

Kako je istakao Petar Ristivojević, koji je doktorirao na propolisu i koji radi na Hemijskom fakultetu u Beogradu, propolis je pčelinji proizvod i prirodno lepljiva supstanca koju pčele prikupljaju sa pupoljaka i lišća drveća i mešaju sa voskom. Prilikom tog mešanja koriste pljuvačku koja je bogata enzimima. Propolis ima biljno poreklo i postoji sedam tipova propolisa u zavisnosti od regije.

Propolis se koristi kod:

  • prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa,
  • pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula)
  • kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja)
  • kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela)
  • kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja)
  • gastritis, kolitis (u obliku kapi)
  • kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta)

Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima.

Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here