Saveti za zaštitu dečije kože tokom sunčanja

Pratite savete za zaštitu dečije kože

127
Foto: Pixabay

Zdravlje deteta zahteva sunce i boravak na otvorenom, igru, zadovoljstvo i vitamin D koji koža proizvodi pod uticajem sunčevih zraka. Sunce nam pospešuje i stvaranje serotonina, hormona sreće.


Ali, ne zaštićena dečija koža prekomernim sunčanjem vrlo lako „izgori“ i nastaju privremena oštećenja kože u vidu opekotina i crvenila, ali ono što se ne vidi i što je upravo najopasnije jesu ona „dublja“ i dugotrajnija oštećenja na nivou DNK ćelija kože pod uticajem slobodnih radikala (nastalih delovanjem UV zraka kao i zraka vidljive svetlosti visoke energije – HEVIS), koja kasnije, odrastanjem, mogu izazvati niz zdravstvenih komplikacija – alergiju na sunce (fotodermatoze), hiperpigmentaciju, fotostarenje, melazmu i melanom, rak kože.

Zašto je dečija koža osetljivija?

Dečija koža je tanja i osetljivija nego koža odraslih. Ima tek jednu petinu debljine odrasle kože, iako ima isti broj slojeva. Epidermis, površinski sloj, koji štiti od spoljnih uticaja, je tanji i njegove ćelije su manje zbijene nego kod odrasle i zrele kože. Svi preprati koji se nanesu na dečiju kožu iz tog razloga brže se upijaju, čime zahtevaju neophodnu hipoalergenost,  moraju biti prilagođeni nežnoj koži.

Pored toga sinteza melanina (pigmenta) kod dece je slabija, tačnije ćelije koje luče dati pigment, melanociti, kod dece su značajno slabije aktivni nego kod odraslih. Jednostavno rečeno kao i ostatak organizma tako je i koža dece osetljivija i ranjivija na spoljne uticaje nego kod odraslih.

Šta se dešava u slučaju neadekvatnezaštite ili predugog izlaganja suncu?

Opekotine od sunca predstavljaju akutno oštećenje izazvano UV zračenjem. Prvi simptomi se se pojavljuju nekoliko sati nakon prekomernog izlaganja nezaštićene kože suncu. Simptomi opekotina od sunca su crvena i upaljena koža (crvenilo se javlja uglavnom 2-6 sati nakon izlaganja) ponekad praćena bolovima, plikovima, opštom malaksalošću i blagom vrtoglavicom.

Naročito su osetljivi novorođenčad, odojčad, deca sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegama, jer njihova koža, kao što smo naveli, je značajno tanja i proizvodi manje melanina.

Saveti

  • Decu ne bi trebalo izlagati suncu između 11 i 16 sati, tada UVA i UV-B zraci su znatno jačeg intenziteta.
  • Tokom oblačnih dana oblaci reflektuju zračenje na zemlju te je zračenje tada čak i intezivnije.
  • Novorođenčad i odojčad do 6.meseci života ne bi trebalo uopšte izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.
  • Koristiti veoma visok zaštitni faktor (idealno 50+)
  • Hidrirati dete što češće, najbolje vodom.
  • Provoditi što više vremena u hladu, a kad nije moguće dete obući lagano uz sunčane naočare i šešir.
  • Upotreba preparata za sunčanje je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja kože, a u slučaju dečije kože bitno je koristiti preparate specijalno formulisane za decu.
  • Postoje dve vrste filtera koji se koriste u preparatima za sunčanje. To su hemijski i mineralni filteri. Hemijski filteri upijaju UV zrake i oslobađaju tu energiju kao termalno zračenje, koje stvara osećaj toplote, dok mineralni filteri reflektuju ili raspršuju UV zrake i ne dozvoljavaju njihovo prodiranje u kožu. Upravo ti mineralni, fotostabilni filteri su pogodnim za zaštitu osetljive dečije kože. Pored toga preparat je poželjno i da bude vodootporan, kao i da ne sadrži boje, parfeme i parabene, koji mogu da iziritiraju dečiju kožu, ili izazvati alergijsku reakciju – da su dermatološki testirani i sigurni.
  • Uvek je bolje birati losione, a ne sprejeve (fluide) za sunčanje kada su u pitanju mlađa deca, losion ima veći postotak masne faze (ali nije doslovno mastan) i duže će se zadržati na koži.

Pravilno nanošenje kreme za sunčanje

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Naneti izdašnu količinu kreme za sunčanje na dečiju kožu, ali ne da se „beli“  već dobro utrljati. Kremu naneti mimimum 20 minuta pre izlaska na sunce. Lice, uši i vrat temeljno i debelo namazati. Dodati još jedan sloj 30 minuta kasnije. Ponavljati nanošenje novog sloja svaka 2 sata, naročito posle ulaska u vodu i brisanja peškirom. Od sunca se ne treba kriti, ali naša koža sve pamti,svako oštećenje, stoga pravilnom zaštitom kože od sunca zdravlje i sigurnost su zagarantovani!

Da detinjstvo, ali i odraslo doba budu bezbrižniji sačuvajte kožu vašeg deteta od sunčevog zračenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here