Шта је ментални фитнес и како га практиковати?

За добростање нашег ума

231
Извор: Pixabay

Сви знамо колико је важан физички фитнес. И имамо толико опција када је он у питању- теретане, трчање на отвореном, тренинг код куће, лични тренери… Али шта је с добростањем нашег ума?


Ментални фитнес се дефинише као одржавање добростања и култивисање свесности о томе шта мислимо, како се понашамо и шта осећамо. Менталним фитнесом боље реагујемо у одређеним ситуацијуама и умањујемо шансе од емотивних потреба. Али како то заправо увежбати?

Како практиковати ментални фитнес?

Физичка активност је кључна, јер су тело и ум повезани.

Вежбање опушта и ум и умањује стрес и тензију. А осећај постигнућа нас чини срећнијим.

Здрава исхрана и хиратација потребни су за прваилно функционисање мозга.

Створите рутину дневне медитације. Само 15 минута дневно довољно је да приметите резултате.

Водите дневник захвалности. На овај начин ваши циљеви ће бити видљиви и опипљиви, а култивисање захвалности ће вам помоћи да будете позитивнији.

Записујте сваку нову ствар која вам се десила. То могу бити и баналне ствари попут куповине нове мајице. Ваш ум ће аутоматски почети да лучи више серотонина.

Практикујте „savoring“. У питању је пракса која укључује успоравање у одређеним моментима. То може бити и грљење вољене особе, испијање кафе, удисање свежег ваздуха при устајању… И уживање у том моменту.

Вежбајте свесност тела. Затворите очи и скенирајте тело пет минута, од главе до пете. Да ли примеујете тензију у одређеном делу тела? Ако је одговор потврдан, визуализујте како та тензија напушта вапе тело. Овако ћете постати све свеснији свега што се у вашем телу дешава.

Примена одабраних лекова који делују на ЦНС у току дојења

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here