Teško buđenje i kako ga izbeći

Teško buđenje zove se inercija spavanja

96

Već nam je prepoznata situacija teškog buđenja i osećaj da nismo nizašta, da hodamo a kao da i dalje spavamo. Ova pojava ima svoje ime i zove se inercija spavanja.


Inercija spavanja je fiziološko stanje oštećenih kognitivnih i senzorno-motoričkih performansi koje je prisutno neposredno nakon buđenja, a tokom kog imamo smanjene sposobnosti i budnost, pa je jedino što želimo je da se vratimo u krevet.

Istraživači nisu sasvim sigurni šta je uzrok ovog stanja, ali pretpostavljaju da ima veze sa našim unutrašnjim satom.

U maloj studiji sa radnicima hitne pomoći, koji moraju da budu 100 odsto funkcionalni čim se probude, efekat inercije spavanja testiran je tokom cele noći.

Dvanaest radnika budili su u različitim vremenima tokom noći i ranog jutra, pa su od njih tražili da rešavaju matematičke jednačine.

Njihove kognitivne sposobnosti bile su niže kad su se probudili tokom noći, kada su im cirkadijalni satovi govorili da je vreme za spavanje, što ukazuje da naš unutrašnji sat može da doprinese mrzovoljnosti i povećanom vremenu obrade podataka.

Izgleda se da buđenje tokom dublje faze spavanja, poput REM faze, doprinosi inerciji spavanja i dovodi do jutarnje mrzovolje. Idealno vreme za buđenje je neposredno nakon što završite ciklus spavanja, jer će se tada vaše telo osećati najsvežije, piše Mind Body Green.

Koliko traje inercija spavanja?

Inercija spavanja je prirodni odgovor koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, i razlikuje se od osobe do osobe. Većina ljudi otkriće da mrzovoljnost nestaje između 15 i 30 minuta nakon buđenja, pogotovo ako dan započnu energičnom jutarnjom rutinom.

Krenite u jutarnju šetnju

Budući da na inerciju spavanja utiče svetlost, najbolji način da je pobedite je da izađete napolje i ujutru provedete neko vreme u šetnji, ukoliko za to postoje uslovi.

Pokušajte sa magnezijumom

Kada je unutrašnji sat isključen, zato što ste, na primer, ostali budni do kasno, inercija spavanja mogla bi da bude još izraženija, a tu može da pomogne magnezijum.

On može da poveća melatonin, pomažući da naši cirkadijski ritmovi teku glatko ublažavajući mrzovoljnost. Kliničke studije suplementacije magnezijumom pokazale su da ovaj mineral smanjuje vreme potrebno da zaspite i produžava celokupno trajanje sna, ali i olakšava rano buđenje.

Držite se dosledne rutine spavanja

Idealan način za buđenje je nakon cele noći sna, kada se sami prirodno probudimo. Kako bi to postigli ključno je da se držimo doslednog vremena za spavanje i buđenje, čak i vikendom.

Izbegavajte odlaganje alarma

Koliko god tih dodatnih nekoliko minuta može da bude primamljivo, stručnjaci kažu da odlaganje alarma samo pogoršava jutarnje mrzovoljno stanje.

Kada odlažete buđenje veća je verovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna, što će buđenje učiniti još težim, a mrzovoljnost neizbežnom.


Pogledaj: Kako izvaditi krpelja (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here