„Тихи“ инфаркт: Шта кад су симптоми благи и личе на горушицу или грип

3556
Фото: Getty images

Срчани удар без симптома или “тихи” инфаркт оставља ожиљке и оштећења на срцу. Већина људи и не зна да су га имали јер су га доживели на ногама.


Последице се најчешће откривају на ЕКГ прегледу, који може да покаже оштећења срчаног мишића. Ова врста инфаркта је учестала колико и срчани удар са симптомима, али је проблем што људи углавном не примете шта се дешава и не затраже помоћ лекара. То увећава ризик од другог, потенцијално јачег срчаног удара, преноси Н1.

Особе које доживе “тихи” инфаркт миокарда и не лече такво стање и имају три пута већи ризик од смрти од коронарне артеријске болести, упозоравају доктори.

Овом типу инфаркта недостају симптоми који најчешће указују на проблем, попут екстремног бола и притиска у грудима, пробадајућег бола у руци и врату, изненадног отежаног дисања, знојења и јаке вртоглавице.

Али, постоје благи показатељи који могу да трају кратко и често су “маскирани” неким уобичајеним, мање озбиљним тегобама који личи на бол у желуцу или на грип.

Остали показатељи који могу да укажу на ово стање су:

Недостатак ваздуха, нарочито ако се јавља код напора које је особа иначе могла да издржи без проблема, затим бол у у горњем делу стомака. Овај бол у грудима често се поистовећује с болом у желуцу. Може да се манифестује и као јак умор, који се јавља у стању мировања, а може да дође и до појаве благе омамљености, вртоглавице и несвестице, али и до нагле промене температуре.

Мушкарци су у већем ризику него жене и то до пет пута, старије особе такође спадају у ризичну групу, дијабетичари, пацијенти пре или после неке хируршке интервенције која није повезана с кардиолошким стањем, као и пацијенти који су на интензивном лечењу због других болести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here