Укусне и лековите бобице зове: Опрез са свежим плодовима!

Џемови, сокови, сирупи, мармеладе и много других производа за зимницу се може направити од црних бобица

445
Фото: Pixabay

Бобице зове или базге, Sambucus nigra, изузетно су цењене у медицини, али и гастрономији. Могу се користити за припрему сока, џема, мармеладе, сирупа, ликера, вина, а могу се и сушити.


Помажу код лечења прехладе и грипе, јачају имунитет, смањују ризик од кардиоваскуларних обољења, побољшавају опште здравствено стање и употребљавају се за многе друге намене. Бојене материје из плодова се користе у прехрамбеној и текстилној индустрији.

Садрже велику количину витамина Ц и А, као и витамине из групе Б комплекса, посебно витамина Б1. Од минерала имају: натријум, калцијум, калијум, цинк, магнезијум, фосфор, бакар, гвожђе, и селен.

Опрез!

Веома је важно да користите само црну зову и разликујете је од других врста, посебно од црвене јер су веома сличне. Проблем је велики садржај цијановодоничне киселине у плодовима других врста.

Не треба претеривати са употребом свежих бобица због благе отровности и проблема које могу изазвати. Јављају се цревне сметње, дијареја, повраћање, учестало мокрење, вртоглавица и висока температура.

Плодови зове имају благу отровност када су свежи, зато их термички обрадите
Не користите их ако имате алергију на биљке из породице козокрвница, акутне проблеме са дигестивним трактом, Хронову болест. Светска здравствена организација не препоручује њихову употребу за труднице и децу до 12 година. У малим количинама може да се без проблема користи до 12 седмица. Пре употребе консултујте се са лечником.

Укусне и лековите црне бобице

Како плодови нормализују рад пробавног система употреба џемова и мармелада се препоручује особама које пате од затвора. Научна истраживања су доказала да се конзумацијом плодова растварају масне наслаге у крвним судовима и снижава крвни притисак. Када се током три до четири седмице сваки дан поједе по тањирић или кашика зрелих, свеже убраних бобица које су посуте шећером и преливене вином или лимуновим соком опоравља се цели организам, јер оне чисте крв од отрова. Свеже исцеђен сок лечи акне на лицу и чисти кожу.

Џем од зове

За припрему џема биће вам потребно: један килограм бобица, 700 грама шећера и 200 мл воде. Одвојите плодове од петељки и добро их оперите. На површину воде ће испливати сви оштећени плодови, нечистоће, али и незрели, црвени плодови које је потребно одстранити због њихове отровности. Од воде и шећера направите сируп у који ћете док још кључа убацити плодове. Прокувајте 10 минута и пустите да се прохлади, престане кључати. Поступак поновите још два пута, а сваки пут оставите да се прохлади. Скуван џем се пакује у стерилне тегле које се чувају на хладним и тамним местима.

Мешани џем са јабукама и шљивама

Ако волите да испробавате нове и необичне укусе, овај рецепт је за вас. Биће вам потребно: 200 грама јабуке, 300 грама плодова зове, 400 грама шећера и лимунска киселина или сок лимуна.

Оперите плодове јабуке и зове. Јабуку огулите и насеците на комаде. Све ставите у блендер како би направили пире који пребацимо у шерпу и додамо мало сока од лимуна и шећера. Све лагано промешајте и кувајте 40 до 50 минута уз повремено мешање док не постигне потребну густину. Врућ џем пребацити у теглице које добро затворимо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here