Uopšte nije svejedno na kojoj strani tela spavate

Da li spavate na levoj ili desnoj strani tela?

698
Фото: Илустрација

Jedva dočekate veče da se ušuškate u krevet, pa i ne mislite ima li veze na kojoj strani ćete provesti noć. Ipak, to da li ležimo na levoj ili desnoj i te kako utiče na naše zdravlje, pre svega na srce, organe za varenje, oslobađanje od toksina.


Naučnici tvrde da je mnogo bolje spavati na levoj strani tela zbog anatomije i položaja naših unutrašnjih organa, pišu na sajtu purple.com. Prirodni položaj za naš stomak je na levoj strani jer ćemo tako lakše variti hranu od prethodnog dana. U suprotnom, želudac će biti u neprirodnom položaju, što nije preporučljivo. Dakle, ako spavate na desnoj strani, a uveče ste nešto gricnuli, to se neće dobro svariti, što onda može uzrokovati gorušicu. S druge strane, ukoliko spavate na levoj strani, krv će strujiti telom kako treba i to će povoljno uticati i na digestivni trakt.

 

Takođe, ako spavamo na levoj strani, bolje će raditi i naš limfni sistem, a i lakše ćemo se osloboditi svih štetnih materija iz mozga, kažu na sajtu lifehack.com. Uz to, doktori i trudnicama preporučuju da spavaju na levoj strani jer je to dobro za srce i poboljšava cirkulaciju ka njemu. Buduće mame će tako imati i manje bolova u leđima, materica će manje pritiskati jetru, a krv će bolje strujiti i ka fetusu i ka bubrezima.

A pošto se naša jetra nalazi na desnoj strani, ako tokom noći bude oslobođena pritiska, neće biti opterećena ni toksinima, što je neizmerno važno.

Jasno je da se neće desiti ništa strašno ako ponekad budete spavali na desnoj strani, ali svako je bolje da vam to ne bude navika.


Pročitaj: Svi smo kroz prozor gledali u nebo i isčekivali susret sa bombama

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here