Више од укусног залогаја – брескве јачају имунитет и штите кожу

Чудесна воћка

344
Foto: Canva

Осим што су изузетно укусне, брескве нуде и бројне погодности за здравље. Искористите сезону када их можете набавити свеже.


Једна бресква средње величине обезбеђује скоро 10 одсто дневног минималног уноса влакана. Осим што спречава затвор и подржава добро варење, влакна брескве помажу у контроли нивоа шећера у крви.

Брескве такође садрже пребиотике, који хране корисне бактерије у цревима повезане са противупалним дејством, јачањем имунитета и побољшањем расположења.

Једна бресква даје нам око 15 одсто витамина Ц, а око 10 одсто витамина А, када је реч о дневним потребама.

Витамин А у бресквама помаже у формирању слузнице у респираторном тракту, а чвршће мембране формирају боље заштитне баријере, навела је нутрициониста Синтија Сас.

Ово воће садржи и бета-каротен који је важан у очувању здравља коже, штити од сунца, чини кожу сјајном.

Витамин Ц је потребан за производњу колагена, побољшава еластичност коже и спречава њено опуштање. Брескве такође добро хидрирају организам, јер више од 85 процената свеже брескве чини вода.

Брескве штите очи

Лутеин и зеаксантин у бресквама помажу у заштити ретине и сочива, а показано је да смањују ризик од макуларне дегенерације и катаракте, два уобичајена поремећаја ока.

Показало се да полифенолни антиоксиданси у бресквама инхибирају раст и ширење ћелија рака, посебно рака дојке. Једно истраживање које је пратило жене током 24 године, показало је да су се посебно два плода истакла као заштитна. Већи унос бобичастог воћа и брескви био је повезан са мањим ризиком од добијања рака дојке.

Синтија Сас додаје да недавна истраживања показују да биоактивна једињења у бресквама имају противупална и својства која могу спречити гојазност. Њихова способност да помогну у регулисању нивоа шећера у крви и инсулина, као и садржај влакана и воде у њима такође их чине паметним избором за одржавање здраве телесне тежине.

Регулација крвног притиска са бресквама

Познато је да се антиоксиданси који се налазе у бресквама боре против оксидативног стреса, који је у суштини неравнотежа између производње слободних радикала који оштећују ћелије и способности тела да се супротстави њиховим штетним ефектима. То је кључно за здравље мозга, јер је познато да је оксидативни стрес узрочни фактор неуродегенеративних болести, попут Алцхајмерове болести.

Калијум у брескви (једна бресква нам даје осам одсто дневног препорученог уноса калијума) помаже у регулисању крвног притиска, делујући као природни диуретик за уклањање вишка натријума и течности из тела. Ово ублажава притисак на срце и артерије, а помаже и против надутости, објашњава нутриционисткиња.

Можете уживати у свежим бресквама, али их и конзумирати у смутију, комбиновати са овсеном кашом. Пита са бресквама је такође укусан избор, као и компот.