Za mršavljenje i večnu mladost: Kako se koriste čia semenke

3693

Priroda se pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izlečiti mnoga oboljenja, ili sprečiti njihova pojava. Čia semenke su poreklom iz Meksika, a neizostavno su je koristili još Asteci.


Čia semenke su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su semenke čia, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

Ovaj nevorovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama. Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka?

Za šta su korisne čia semenke?

1. Smanjenje težine

Pošto ove semenke apsorbuju dosta vode, odmah nakon što dospeju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

2. Moćan izvor kalcijuma

U čia semenkama nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mleku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance je ovaj produkt, jednostavno, nezamenljiv. Svako ko želi da svoj organizam obogati kalcijumom, treba da proba ove semenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

3. Omega-3 masne kiseline, to je – lek

Čia semenke obiluju masnim kiselinama, isto kao i crvena riba. Podsetićemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

4. Večna mladost

Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

5. Energija

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ove semenke su veoma korisna. One sadrže istu količinu korisnih materija, koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Kako konzumirati čia semenke?

3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.

Čia semenke pomešajte sa čašom obične vode ili jogurta

Možete da počnete sa jednom supenom kašikom i da postepeno povećavate količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte da dodate u ishranu ova dragocena semena, i ubrzo ćete da primetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.


Možda će Vas zanimati:

Najstariji manastir na svetu čuva brojne srpske tragove

Palančanin okrivljen za prodaju marihuane

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here