За шта је све добар црни бибер

Црни бибер као лек

296
Фото: Pexels

Црни бибер је биљка која се узгаја због својих плодова, који се обично суше и користе као зачин. Када се осуши, плод је познат као бибер, а када је свеж и потпуно зрео, плод бибера је око 5 мм у пречнику, тамно црвене боје и садржи свега једно семе.


Црни бибер је пореклом из јужне Индије и интензивно се узгаја тамо и на другим местима у тропским регионима.

Сушени млевени бибер се користи од давнина због свог специфичног укуса и као природни лек у традиционалној медицини. То је један од најчешћих зачина који се додају јелима широм света. Пикантност црног бибера је због хемијског састојка пиперина, који не треба мешати са капсаицином, карактеристичним за чили папричицу.

Црни бибер је веома присутан у свету као зачин и често се служи у пару са сољу.

Црни и бели бибер потичу од једне исте биљке, при чему црни настаје од обраних зелених бобица које током сушења поприме тамно браон нијансу и постану наборане. Да би се добио бели бибер, треба убрати црвене, малтене зреле бобице, које се потом квасе како би им се скинула опна, а затим се суше.

Зелени бибер је недозрео плод бибера, и обично се чува у сланој води или сирћету, како би задржао своју боју.

Црни бибер као лек делује анти-инфламаторно (против-упално), антиоксидативно и антиканцерогено.

Истраживања су показала да се плодови и семенке бибера успешно могу користити за лечење диспепсије (лоше пробаве), дијареје, затвора, колере, уринарних проблема, чирева, реуматизма, зубобоље и главобоље.

Црни бибер се користи и да би се стабилизовала материца код жена после порођаја и као лек је дијететски извор витамина Ц, витамина К и мангана.

Црни бибер је сајан лек и за продуктивни кашаљ.

Са чајем од меда и црног бибера, можете да се решите досадног кашља и коначно продишите:

– 1 кашичица свеже млевеног бибера
– 1 кашика меда
– 2 дл воде

Бибер и мед сипајте у шољу, а затим прелијте врућом водом, добро промешајте да се мед растопи и оставите да стоји 10 минута. Након 10 минута још једном промешајте и попијте.

Попијте две шоље овог чаја дневно и брзо ћете осетити олакшање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here