Заштитите се уз три одлична савета за природно јачање имунитета

Шта је кључно за јак имунитет?

1286

Већ сте уморни од приче о вирусу и како га се клонити? Нисте једини. Свакако, један од начина да помогнете себи, поред свих прописаних мера, јесте и да дате приоритет спавању. Али зашто? Зато што се на крају све своди на то да, уз поштовање савета струке – покушате и да наоружате свој имунолошки систем пуним арсеналом за одбрану.


Супермоћ позната и као наш имуни систем – делује на задржавање микроба и између осталог – свим силама се бори да вам помогне да заспите. А када не спавате адекватно сваке вечери, ваш имуни систем је слаб и његов посао борбе против болести постаје узалудна битка. Ово важи и обрнуто – када вам је тело болесно, квалитет сна може бити нарушен, јер је имуни систем сувише заузет борбом против спољних непријатеља.

Сетите се, да ли сте икада лепо спавали док сте се борили са прехладом? Ова три једноставна начина за јачање имунитета помоћи ће да ваше тело добије све што му је потребно, тако да сачувате здравље и дати себи најбољу прилику да се изборите против болести.

Здраве количине сна

Прво и најважније је да спавате довољно сваке ноћи. Истраживања показују да када нисте одморни, ваш имуни систем теже функционише. Током ноћи ваш имуни систем, преко неуротрансмитера и хормона, заправо ”разговара” са вашим мозгом о томе шта се дешава са здрављем. Међутим, када сте болесни, ова комуникација се прекида и то може пореметити ваш ритам сна.

Као здрава одрасла особа, требало би да спавате 7-8 сати ако желите да се осећате добро и боље се борите против болести.

Што мање стреса

Друго, било би одлично да пронађете неки свој начин да свакодневни стрес максимално смањите. Стрес може утицати на ваш имуни систем и самим тим – вашу способност да спавате ноћу. Ако осећате притисак анксиозности, то може покренути имуни одговор који вас спречава да квалитетно спавате, а преко вам је потребно да се одмарате. Покушајте да пронађете неки опуштајући хоби, читате или се окупате у мирисној купки са мехурићима пре него што легнете у кревет.

Побољшајте исхрану

Обавезно укључите неку храну за јачање имунитета у свакодневне оброке. Храна која помаже имуном систему да ради правилно је између осталог – спанаћ, јогурт, бели лук, броколи, бадеми, ђумбир… Ове намирнице су одличне јер садржи праве витамине и минерале, које помажу телу да изгради имунитет. Наиме, ваш имуни систем користи хранљиве састојке како би повећао заштиту од болести. Кроз разумевање овог сложеног система и везу довољно сна, уклањања стреса и хранљивог горива које вам је потребно, побољшаћете свој имунитет и здравље за врло кратко време.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here