Зашто је добро пити црно вино?

Оно садржи двадесет познатих антиоксиданата који спречавају болести и успоравају старење

327
Фото: Pixabay

Вино се не пије да би се попило, нити да се њиме угаси жеђ, вино се пије да би се осетило и да би се у њему истински уживало. Пастер, француски научник је први рекао да је вино најздравије пиће на свијету, наводи „Aска женски магазин“.


Оно садржи двадесет познатих антиоксиданата који спречавају болести и успоравају старење. Французи, негујући своју винску културу, живе здравије и дуже, а тајна дуговечности и виталности су две чаше вина дневно за мушкарце и једна за жене. Осим Француза свакодневно конзумирање вина у домаћинству практикује становништво у Италији, Шпанији и другим земљама са израженом винском традицијом.

Црвено (црно) вино садржи многе антиоксидансе, компоненте које чувају срце, нервни систем и штите цео организам од стреса. Наравно, подразумева се да се вино употребљава у умереним количинама да би се постигао овакав повољан ефекат на здравље. Генерално, сматра се да алкохол није добар за здравље, а посебно га не треба мешати са лековима, али црвено вино је изузетак, а компонента која прави разлику у односу на друга алкохолна пића је резвератрол. Сам алкохол није одговоран за позитивне ефекте вина на здравље срца и крвних судова.

Грожђе садржи антиоксидансе који делују против слободних радикала и онемогућавају да дође до оштећења ћелија. Семе грожђа је познато по високом садржају антиоксиданаса, који штите срце и крвне судове. Флавоноиди и резвератрол су основне врсте антиоксиданаса које се налазе у црвеном вину.

Флавоноиди су биљни антиоксиданси. У црвеном вину су најзаступљенији антоцијаниди, који се налазе у опни грожђа и дају му тамно љубичасту боју. Што је вино тамније, то је већа концентрација ових корисних компоненти. Резвератрол је компонента коју биљке стварају да их заштити од гљивица. Спада у групу полифенола, који су познати као добри антиоксиданси.

Наравно битан је и избор врсте вина, у зависности од порекла сировина од којих се прави. Каберне Совињон садржи највише антиоксиданаса, а следе Пинот Нуар и Мерлот. Познато је да су неки од позитивних ефеката црвеног вина смањење срчаних болести, заштита од канцера и од неуролошких поремећаја.

Смањење срчаних обољења – Флавоноиди и резвератрол спречавају згрушавање крви и настанак тромба који је окидач за настанак срчаног и можданог удара. Грожђе садржи материје које штите крвне судове од оштећења, јачају капиларе, спречавају оксидацију масти и настанак инфаркта срчаног мишића. Такође, компоненте из грожђа стабилишу венске крвне судове и смањују ризик за развој проширених вена.

Заштита од канцера – резвератрол спречава раст ћелија рака. Истраживањима је установљена директна веза између употребе црвеног вина и смањења ризика за канцерогена обољења код људи. Чаша црвеног вина дневно смањује на пола ризик од настанка рака простате код мушкараца.

Заштита од неуролошких поремећаја – истраживања су показала да резвератрол може допринети спречавању формирања амилоидног притиска, за који се сматра да оштећује ћелије мозга и доприноси развоју Алцхајмерове болести.

Да би се остварио позитиван ефекат вина на организам, саветује се употреба 1-2 чаше вина дневно, јер више од тога може имати штетан ефекат на друге органе. Ако нисте сигурни које је право вино за вас постоји неколико врста.

Оштро-грубо вино је опис за младо, црвено вино, пуно танина. Дрвена вина су вина која су одлежала дуго у дрвеним судовима са наглашеним мирисима дрвета. Израз буке је резервисан за одлежала вина са мирисним супстанцама а „хеди“ су вина са високим садржајем алкохола. Одлика балансираних вина је хармонија укуса, а мирисним зачинима, цветним и воћним аромама обогаћена су зачинска вина.

Са друге стране, лагана вина су она са ниским садржајем алкохола и малом количином екстракта, а јако вино је суво без трагова шећера. Код слагања вина и хране правило је да уз лагана јела иду лагана вина, уз тежа јела иду јача вина, киселкаста јела прате свежа вина. За кувану рибу препоручљива су бела вина док шкољкама, раковима и тамном месу одговарају црна вина. Слатка јела се надопуњују са десертним винима или шампањцима.

Дакле, следећи пут када будете бирали вино, изаберите црно (црвено) вино. Уколико сте се превише сунчали, излагали зрачењу, били под стресом узмите што тамније црно вино, јер оно садржи више резвератрола, па ћете од њега имати највише користи за своје здравље.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here