Зашто је добро појести пар урми на дан?

Не смеју баш сви да их једу

271
Фото: Pixabay

Урме су здраве, али ово је воће које је због високог садржаја шећера права енергетска бомба. То, наравно, није нужно лоше.


Поред тога, урме су одличан извор других хранљивих материја које су потребне нашем телу, као што су: гвожђе, витамин Б, витамин Ц, калијум, магнезијум и калцијум. Три урме дневно могу имати много позитивних ефеката на организам, у шта се можете и сами уверити, пише Aktivni.si, а преноси City Magazine.

Урме поспешују варење

Урме садрже пуно баластних материја или влакана те, као што је познато, између осталог осигуравају и бољу пробаву. Но, код неких особа се могу јавити неугодне нуспојаве – свакако је добро имати то на уму.

Позитивно делују на кожу

Ово воће садржи пуно витамина А, који је важан хормонски фактор раста за епител и друге ћелије. Међутим, витамин А је такође антиоксиданс и стога важан за одржавање здравља коже.

Дају више енергије

Урме се сматрају добрим извором енергије због високог садржаја шећера. Људи се ослањају на ово воће више од 4.000 година.

Јачају имуни систем

Будући да урме обилују витаминима као што су витамини А, Б и К, ово мало воће прави је појачивач имунитета. Осим тога, магнезијум, калијум и гвожђе такође јачају имуни систем.

Помажу вам да боље спавате

Урме садрже аминокиселине које су неопходне за стварање мелатонина, хормона спавања.

Могу смањити ризик од разних болести

Ту убрајамо болести срца и неке облике рака. Оне то постижу захваљујући томе што су богате влакнима, помажу у регулацији нивоа холестерола и последично штите здравље срца. Урме, такође, садрже и снажне антиоксидансе. Конзумирање хране која је богат извор антиоксиданаса повезана је са смањеним ризиком од хроничних болести, као и неких врста рака. Ипак, потребно је водити рачуна о начину живота генерално – јер урма или две дневно не могу елиминисати остале „глупости“ које можемо правити током дана.

Разлика између сувих и свежих урми

Кад помислите на урме, вероватно су вам прва асоцијација суве. Оне садрже мање воде, па је концентрација хранљивих материја виша. Садрже више угљених хидрата, беланчевина и влакана од свежих и стога су идеалан међуоброк, поготово када нам треба мало додатне енергије. Посебно се препоручују спортистима. Стога, суве урме имају већу енергетску вредност! Сто грама сувих урми има око 1160 kJ (277 kCal), док свеже урме могу имати око упола ниже енергетске вредности.

Обично конзумирамо ове прве. Оне су згодан и надасве укусан залогај, па можемо лако претерати. Као резултат тога, конзумирамо превише шећера, влакана и повећавамо дневни унос енергије.

Када је боље избегавати урме?

  • Ако имате синдром иритабилног црева
  • Након обилног оброка
  • Ако имате алергије (иако врло ретко, неки људи могу бити осетљиви)
  • Ако су присутни проблеми са варењем
  • Ако је већ присутан забрињавајући ниво шећера у крви
  • Ако покушавате да смршате (само две урме садрже 556 kJ (133 kCal). Што само по себи није проблем, поготово ако уз то редовно вежбате. Међутим, када томе додамо остатке оброка и грицкалица у дану, број се брзо повећава).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here