Zašto treba jesti što više mandarina?

636

Tokom hladnih dana u organizam je potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama, kao što su mandarine, limun, pomorandža i grejpfrut.


Uveliko je u toku sezona mandarina, prodavnice i pijace su prepune ovog voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodeti i što više konzumirati.

Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od pomorandže, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lepu kožu.

Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena narandžasta i tanka kora lako se guli, a meso jednostavno deli na kriške. Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.

Poreklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek u 19. veku stigla je u Evropu i Severnu Ameriku.

Sastav i lekovitost mandarine

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u telu. Kolagen i elastin su belančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin je snažan antioksidans i pomaže telu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Pospešuje zarastanje rana i doprinosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A i pet odsto dnevne preporučene doze folne kiseline.

Od minerala, u ovom plodu su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest odsto preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u telu i regulisanje krvnog pritiska. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno četiri odsto dnevne doze kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustine kostiju.

Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, belo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini je osam odsto dnevne preporučene vrednosti. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji sistema za varenje, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tela.

Dalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 odsto vode, koju telo koristi da bi se očistilo od toksina i podstaklo metabolizam.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Čuva srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija.

Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korišćenje u napetim situacijama ili ako ste pod stresom.

Kora mandarine

Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oljuštenu koricu naseckajte na komadiće i osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.

Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here