Znakovi koji ukazuju da unosite previše soli

Koliko soli nam je potrebno?

340
Foto: Canva

So je prirodni začin koji je neizostavni začin gotovo svakog jela, a može poslužiti kao konzervans. Sadrži oko 60% hlorida i 40% natrijuma. Većina neprocesuirane hrane, poput povrća, voća, oraha i mesa, kao i mleka ne sadrži natrijum, jedinjenje koje je odgovorno za povišenje vrednosti krvnog pritiska.


So koja se koristi kao začin pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utiče na nervni sistem i balansira minerale koji su u organizmu.

Koliko soli nam je potrebno?

Potrebna količina dragocenih jona natrijuma i hlorida bitan je deo prehrane upravo zato što se fiziološkom procesima svakodnevno gubi, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija kao dnevnu potrebu za zdravu odraslu osobu preporučila jednu kafenu kašičicu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrijuma. Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u zavisnosti od niza činilaca: podneblju, godišnjem dobu, zdravstvenom stanju, stilu života, nivou fizičke aktivnosti… piše portal Novi.

Posledice unosa prevelike količine soli na zdravlje nisu uopšte zanemarljive. Naročito zbog toga što mogu izazvati hipertenziju i probleme sa krvnim pritiskom. Ukoliko volite začinjeniju hranu, dosoljavate jelo, postoji mogućnost da konzumirate količine soli koje su opasne po zdravlje.

Naduti ste

Ovo je jedan od uobičajenih simptoma, kratkotrajnih, nakon što se konzumirali puno soli. Kako ona pomaže kod zadržavanja vode, pa će se tako ona nakupiti u većoj količini. Hrana ne mora imati jako slan ukus da bi bila puna natrijuma. Sendviči, pica, peciva i supe iz vrećice pune su natrijuma.

Porast krvnog pritiska

Puno je razloga zašto možete imati visok krvni pritisak, a jedan od njih je i so. Promene u pritisku se događaju kroz bubrege, a previše soli će onemogućiti pravilno izlučivanje tečnosti koja je organizmu potrebna. Rezultat zastoja u ovom važnom biološkom procesu je povišena vrednost pritiska.

Oticanje delova tela

Ovaj simptom se može javiti zbog previše soli u organizmu, a najčešće na licu, rukama, stopalima i zglobovima. Ako primećujete ovakve promene, obavezno smanjite so i izbegavajte procesuiranu hranu.

Jako ste žedni

Jedan od uzroka pojave neutažive žeđi može biti i preterana konzumacija soli. Kada se to dogodi, telo dehidrira. Ako se to dogodi nakon ručka, jasno je da ste pojeli nešto preslano. Ono što sledi je dehidracija jer će telo izvlačiti tečnost iz ćelija i kod vas će se javiti žeđ. Unosom vode neutrališe se so i hidriraju ćelije organizma.

Gomilanje kilograma

Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je doći do gomilanja kilograma. Ako se to događa u jako kratkom vremenskom periodu, onda je uzrok so koju biste trebali da smanjite na minimum.

Često mokrenje

Više soli znači i češće odlaske u toalet zato što ćete nakon konzumiranje slane hrane piti puno više vode.

Loš san

Ako jedete previše soli pre spavanja, to može voditi do poremećaja sna. Često buđnje, osećaj žeđi, „lak“ san su simptomi koji ukazuju da bi večeru trebalo manje da začinite.

Bolovi u stomaku

Previše soli dovodi do dehidtratacije organizma. Može se pojaviti zatvor, ali se može pojaviti i dijareja, ako se jave i grčevi, onda je potrebno da revidirate vašu ishranu i jedete manje posoljenu hranu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here