Да ли промене времена утичу на болове у телу? Ево шта кажу стручњаци

1274
Фото: Getty Images

Сигурно сте више пута чули своју баку да коментарише како је боле леђа јер је нагло захладило, ускоро ће снег или је можда нагло изашло сунце и подигле су се температуре. Према њеном мишљењу, све то је разлог да је заболе кости или бар нека стара рана.


Према аустралијским истраживачима, ово нема никакве везе са стварношћу. Они су недавно спровели истраживања која доказују да апсолутно не постоји веза између болова у телу и времена, преноси портал „How Stuff Works“.

У истраживању је учествовало 1.000 људи који повремено осећају бол у леђима и 350 њих који имају остеоартритис колена. Аутори студије са Џорџовог института глобално здравље упоредили су податке који откривају када су учесници истраживања први пут осетили бол па их анализирали у односу с метеоролошким подацима у истом периоду.

Резултати ове анализе су показали да, шта год људи умишљали, њихов бол у телу није настао због промене температуре, влажности ваздуха, брзине ветра или количине падавина. Међутим, ако је то истина, како би научници објаснили зашто болове осећамо баш када су временске неприлике? Према истраживачу, професору Крису Махеру, људи своје проблеме оправдавају или олакшавају себи неким веровањима па тако бол повезују с променом времена.

Foto: Pixabay

Наравно, ово откриће не значи да леђа заиста не могу да вас боле током кишног дана. Ово само значи да киша сама по себи то не узрокује. Истраживачи сугеришу да милиони људи који пате од болова у леђима или остеоартритиса наводе временске неприлике као узрочни фактор и уместо тога се не фокусирају на препознавање других окидача, као и на боље начине спречавања бола и управљања болом.

Хоће ли неко истраживање ипак наћи повезаност, остаје нам да видимо. Наиме, занимљиво је да су стручњаци из Америке цитирали истраживање из 2007. године које је показало да су пад температуре и пораст ваздушног притиска покретачи бола узрокованог артритисом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here