Hrana koja nas čini depresivnim

Hrana ima veze sa depresijom.

1074
shutterstock

Prema studiji iz 2017. godine, ljudi koji često jedu brzu hranu imaju 51 veći procenat da razviju neki oblik depresije u poređenju sa onima koji ne jedu hamburgere, hot dog ili picu.


Namirnice bogate natrijumom

Velika količina natrijuma može da poremeti vaš nervni sistem, što može da bude povezano sa depresijom, a takođe može i negativno da utiče na vaš imunitet i da izazove umor. Previše natrijuma može da izazove i zadržavanje vode u organizmu i nadutost.

Hidrogenizovano ulje

Izbegavajte da jedete prženu hranu, jer bilo koja hrana koja se prži na ulju sadrži trans masti, može da bude povezana sa depresijom.

Takođe budite oprezni sa zasićenim mastima, koji se mogu pronaći u životinjskim namirnicama, punomasnim mlečnim proizvodima, puteru…Ove namirnice mogu da zapuše arterije i spreče dotok krvi do mozga.

 

Rafinisani šećer

Rafinisani šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi svu vašu energiju, menja vaše raspoloženje i remeti san.

Rafinisane žitarice

Beli pirinač, pasta i peciva su namirnice koje se povezuju sa upalnim procesima u telu i mogu da budu povezane sa depresijom, što je potvrdila studija u časopisu „Brain, Behavior and Immunity“.

Iako je studija sprovedena na 40.000 žena, ove namirnice mogu da imaju isti uticaj i na muškarce. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale rafinisane žitarice imale veću mogućnost da obole od depresije u odnosu na one koji nisu konzumirale ove namirnice.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here