Исхрана деце: Које намирнице треба избегавати?

Ако се таква храна устали, може доћи до прехрамбеног дефицита, што опет може ометати развој

430
Foto: freeimages.com

Поједине намирнице које се неретко нуде бебама и малој деци у основи су безвредне или потпуно нездраве.


Исхрана беба и мале деце једна је од најважнијих ставку у одгајању. Сви у начелу знамо колико и како исхрана утиче на правилан раст и развој, али догађа се и да родитељи понекад посегну за намирницима које су ништа друго него „празне калорије“. Ако се таква храна устали, може доћи до прехрамбеног дефицита, што опет може ометати развој, истиче докторка и портпарол Академије за исхрану и дијететику Кристин Гербстад.

Управо је из тог разлога битно знати која је храна најбоља за бебе, а коју треба избегавати. Стога је портал Бабy Центер направио листу најгорих намирница за бебе и малу децу, преноси Мисс7мама.

Виршле, саламе, шунка, кобасице

Тврда, лепљива, „влажна“, крупна, округла храна није сигурна за малу децу јер се њоме лако могу угушити. Шунке, кобасице, велике комаде меса или сира, цело грожђе, кокице, крупно сирово поврће и целе орашасте плодове и семенке треба избегавати. Таква храна, ако је дајете деци, мора се исећи на комадиће не веће од пола центиметра.

Газирана пића

Према истраживању из 2008. о прехрамбеним навикама одојчади и малишана, неким се бебама свакодневно послужују безалкохолна пића. Исто истраживање показало је да је до друге године живота више од 10 одсто малишана пило газирана пића сваки дан.

Газирана пића не садрже апсолутно никакве хранљиве састојке, а њиховим конзумирањем деца уносе мање друге хранљиве хране која је њиховом телу заиста потребна. Такође, ова врста пића садржи гомилу шећера, што може узроковати каријесе и друге проблеме са здрављем.

Пржени кромпирићи

Још једно велико истраживање из 2008. спроведено у САД показало је да око 14 одсто деветомесечне деце једе помфрит барем једном недељно. Та се бројка повећава до више од 40 одсто до 12. месеца живота, што чини помфрит међу главним поврћем које конзумирају малишани — и означава почетак нездравих навика.

Важно је смањити брзу храну на менију бебе, јер је пуна масти, шећера, соли и калорија, а има мало здравих храњивих састојака.

Прерађена храна

Што се више храна више модификује од онога што је првобитно узгојено, и што је дужа листа састојака — то је она више обрађена. Другим речима, што је храна више обрађена, то више храњјивих вредности опада, а расте удео шећера, соли и масти. Оброци направљени посебно за бебе могу бити здрави и прикладни. Најбоље припремљена дечја храна садржи мало састојака, без додате соли, шећера или модификованог скроба.

Дезерти од желатина

Већина колача су готово само шећер, вештачка боја и укус с малом количином желатина како би били примамљиви. Домаћа верзија направљена од воћног сока и шећера елиминише вештачке адитиве, али у основи је то ипак само воћни сок и заслађивач. Здрав десерт прилагођен деци је печена, пасирана јабука с мало цимета. Природно је слатка и има добра влакна, витамине и укусну, глатку текстуру.

Сок и воћни напици

Овакви напици садрже воће, али то не значи да су здрави. Влакна у свежем воћу углавном се губе у процесу производње, а оно што је остало је — пуно шећера. Сок такође може код неких беба изазвати пролив. Употреба сока да би се дечја храна засладила такође није добра идеја: шећери у соку могу убрзати пробаву хране, ометајући способност тела да апсорбује хранљиве састојке. Бебе лако могу добити витамин Ц из једне мале порције свежег воћа.

Pogledaj: Lekovito seme bosiljka može se koristiti za razne namene

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here