Jod – u prvom redu protiv virusa

275

Sezona virusa je u toku, a broj obolelih od kovid-19 svakim danom raste. Upravo iz tog razloga je važno da se spreči gripa i da se naročito vodi računa o zdravlju, zdravoj ishrani i poštovanju preporučenih mera.

Zbog toga je važno da se poveća unos joda koji je važan za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod mora svakodnevno da se unosi. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora da bude osnovna aktivnost. To je vrlo lako, potrebno je da se poveća dnevni unos joda do 30 mcg/kg – što je sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija.

 

Jod omogućava organizmu da obavlja tri važne funkcije u borbi protiv virusa koji vladaju: deaktivaciju virusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje virusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi – smrti ćelija zaraženih virusom. Jod je, posebno, od velikog značaja trudnicama i deci. U trudnoći utiče na razvoj neuronske mreže, koja je presudna za razvoj inteligencije pa se njegov uticaj nastavlja i u detinjstvu.

Neodstatak joda se reflektuje i na spoljašnji izgled. Jedan od pokazatelja je suva, gruba i iritirana koža. Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačava se imuni sistem, u borbi protiv gripe. Takođe, smanjuje se mogućnost prenosa kovid-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik od obolevanja, dok ga stres povećava.

Imunološki sistem zavisi od pravilnog funkcionisanja metabolizma. Upravo je jod neophodna podrška imunološkom sistemu.

Pročitaj više: Gojković: Pik u nedelji pred nama, Vojvodina kompletno u vanrednoj situaciji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here