Kako uz minimalna ulaganja podići vrednost nekretnine koju prodajete

72

Renoviranje stanova i obraćanje pažnje na naš lični i poslovni prostor odavno je postala poznanica običnom čoveku, zahvaljujući raznim TV emisijama, internet sajtovima i psihoterapeutima koji smatraju da je veoma važno u kakvom enterijeru živimo.


Sa druge strane, ukoliko imamo svoju nekretninu, a želimo da je prodamo, bitno je da stvari i raspored budu sređeni i praktični, bez previše detaljisanja. U daljem tekstu ćemo podeliti nekoliko saveta kako podići vrednost nekretnine tako što ćemo posvetiti malo vremena i malo novca u kompletnu sliku nekretnine.

Spoljašnjost mora „obećavati“ ugodnu unutrašnjost

Prva stvar koju će kupac uočiti prilikom razmatranja stana jeste sam ulaz u stan, ulazna vrata i prvi pogled na unutrašnjost. Stoga, morate posvetiti pažnju sređivanju ulaznih vrata i hodnika ukoliko ga imate. Cilj ovoga jeste pomalo psihološki, jer budući vlasnik želi da ima da taj ulaz obećava sređenost i pristojnost unutrašnjeg dela. Veoma je važno da sredite brave, da ne dođe do neočekivanih zastoja prilikom otključavanja i otvaranja. Poželjno bi bilo da imate dovoljno zaštićeni sistem otključavanja (ne samo jednu bravu bez rese itd).

Minimalizujte ukrašenost prostora

Vrlo je bitno da prostorije nekretnine ne budu prenatrpane raznim ličnim stvarima. Onaj koji razmatra vašu nekretninu nije zainteresovan za lične stvari i vaš način ukrašavanja soba. Njemu je bitno da je sve funkcionalno i da je ostavljeno dovoljno prostora da kupac sam uređuje. Takođe, minimalizam detalja ostvaruje utisak većeg i prijatnijeg prostora u kojem se ljudi osećaju smireno.

Kuhinja da bude prijatan kutak

Razne ankete su pokazale da je kuhinjski prostor veoma bitan za vlasnike stanova. Bilo bi poželjno da je ona izdvojena od ostalih prostorija, iz razloga što bi trebala da bude poseban deo koji se koristi za konkretne namene spremanja hrane, a samim tim i jaki mirisi se neće širiti u ostale prostorije. Kuhinja treba da bude, pre svega, funkcionalna, da poseduje sve sređene instalacije i raspored uređaja koji ne sme biti haotičan. U velikim gradovima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš bitna je lokacija stana, ali ukoliko kupac ne nađe najidealniju lokaciju, važno je da prostorije unutar nekretnine budu pravilno raspoređene. To zavisi i od arhitekture same zgrade, ne samo od vlasnika. Popularni stanovi u Novom Sadu, primera radi, najčešče su visoko funkcionalni i veoma opremljeni, naročito kada su kuhinje u pitanju, zbog sve većih zahteva kupaca.

Sredite boju zidova i osvetljenje stana

Ono što najviše utiče za smirenost jesu jednostavna boja zidova koja nije napadna. Psiholozi smatraju da šarenolikost zidova deluje haotično na mozak i to stvara osećaj uznemirenosti. Takođe, zidovi odaju utisak da ste pedantni i oni moraju biti dobro uređeni, bez fleka i neravnina što može otvoriti sumnju u ispravnost ostalih stvari koje se ne mogu videti na prvi pogled. Takođe, napravite ugao prirodne osvetljenosti i podignite roletne i uklonite zavese da se gost oseća kao da nije zatvoren u prostoriji bez prirodnog svetla.

Papirologija je važan deo odluke

Papirologija je možda i najbitniji segment uplitanja u kupoprodaju nekretnina. Prikupite na vreme sve potrebne papire, raspitajte se šta može predstavljati problem, jer često se dešava da kupac odustane od kupovine zato što nedostaje neki dokument koji može zadavati probleme u budućnosti.Poverenje u prodavca nekretnine se povećava ukoliko su papiri izloženi već na prvom susretu prilikom razgledanja nekretnine.

Postoje razni načini kako možete poboljšati kvalitet vaše nekretnine i samim tim podići cenu, ali ne zaboravite da je najbitnije da stvari budu funkcionalne, bez suvišnih predmeta i detalja. Stoga je bitno srediti stan da bude lep i udoban za oko, ali i da bude funkcionalan, zajedno sa svom potrebnom administracijom.

POGLEDAJ: Da li volite „prezrele“ banane?

 

 

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here