Како заливати саксијско и баштенско цвеће

Савети за заливање биљака при високим температурама

372
Фото: Pexels

Ове недеље смо имали високе, у мају готово летње температуре, и то мења начин на који заливамо цвеће. Ево омиљених савета и трикова о томе како заливати биљке када је вруће.


Висеће корпе треба проверавати сваки дан када имамо високе температуре. За висеће корпе, најбољи начин да их проверите је да их подигнете да видите да ли су тешке или лагане. Ако су корпе тешке, највероватније имају влажно тло и не треба их заливати.

Ако су у питању висеће корпе фуксије и оне су увеле, проверите да ли им је заиста потребна вода. Понекад ће ове две биљке увенути због високих температура, а не због недостатка воде. Када будемо имали ниже температуре, оне ће се лако и лепо вратити.
Ако су ваше висеће корпе лагане, темељно их залијте док вода не потече са дна, а затим наврните да испразните тањир. Након заливања, подигните корпу да поново проверите тежину.
Ако су тешки, урадили сте посао и добро су заливени. Ако нису, морате их поново залити. Често када је земља веома сува, вода ће се испирати и земља је неће апсорбовати.

Украсне биљке

Ако узгајате украсне биљке у башти, обавезно натопите клупко корена тек пресађеног жбуња, дрвећа и вишегодишњих биљака тако што ћете црево ставити близу основе биљке и пустити да полако тече неко време (отприлике 15 минута, али зависи од притиска). Ово се зове дубоко заливање корена. Ако то урадите, требало би да заливате само неколико пута недељно, али не сваки дан. На исти начин се могу заливати и више устаљене биљке које вену, али обично је довољно једном недељно. Посматрајте своје биљке и извршите прилагођавања по потреби.

Поврће

Најбоље је да биљке поврћа буду равномерно влажне, посебно парадајз. Биљке парадајза које доживљавају велику флуктуацију у сувим и влажним условима склоне су трулежи на крају цвета. Крајња трулеж је када се појаве црне легије на бази парадајза. То се обично дешава на првим сазревањем парадајза. Ово можете избећи тако што ћете биљке одржавати равномерно влажним. Ово омогућава биљци да ефикасно апсорбује калцијум и друге хранљиве материје, тако да парадајз сазре неоштећен.

Травњаци

Још није ни почело лето (званично) а можда ћете морати да заливате више своје травњаке. Ако је тако, најбоље је пустити воду једном недељно у рано јутро, ако је могуће, да натопи травњак. Ово је боље од лаганог заливања сваког дана јер подстиче корење травнатих биљака да расту дубље у земљу где се неће сушити тако брзо, чиме ће ваш травњак изгледати дуже свеж.

Савет

Најбоље је за биљке и за вас да заливате рано ујутру или увече, међутим, можете заливати у било које доба дана када вам време дозвољава. Ако се бавите баштованством на врућини, водите рачуна да останете хидрирани и правите честе паузе како се не бисте прегрејали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here