Kancelarija u kući po meri svake poslovne žene

Ukoliko radite od kuće, ovi saveti će vam biti dragoceni.

211
Foto: BAP Vesti

Ako ste poslovna žena koja radi od kuće onda znate da je svaki radni dan izazov. Pronaći motivaciju, zanemariti sve ometače sa uspehom i pritom biti produktivna – samo su neki od zahteva koje treba ispuniti.

Većini žena je teško da se fokusiraju na radne zadatke, jer stalno misle na sve one kućne poslove koje treba uraditi. Zbog toga je uređenje kućne kancelarije veoma važno i zapravo neophodno ako želite da ostvarite svoj maksimalan potencijal i izgradite uspešnu karijeru.

Čak i ako vaš stan nije velik, postoje praktični i korisni načini da u jednom kutku dizajnirate kancelariju po svojoj meri i osigurate prijatno i ugodno okruženje za rad.

Udoban i ergonomski nameštaj – ključ produktivnosti

Kada uređujete kancelariju u kući, prvo na šta treba da mislite jeste njena “lokacija” i odabir kvalitetnog nameštaja koji se na tom mestu uklapa. Osnova dizajna treba da bude podređena komforu – udobna stolica i sto su od vitalnog značaja za stepen produktivnosti i motivisanosti tokom celog radnog dana.

Ukoliko sedite u neudobnoj stolici za stolom koji ne obezbeđuje zgodan položaj osam sati dnevno, vrlo brzo ćete se suočiti sa brojnim zdravstvenim problemima. Bol u leđima, napeta ramena, glavobolja i hemoroidi samo su neke negativne posledice svakodnevnog rada u sedećem položaju. Zbog svih ovih i sličnih razloga dolazi do opadanja koncentracije, produktivnosti i radne efikasnosti, a stres se podiže na viši nivo. Rad pod stresom loše utiče na raspoloženje, što se neminovno odražava i na privatan život.

Da biste izbegli ovakav scenario i ostvarili maksimalne rezultate veoma je bitno da pažljivo odaberete kancelarijski nameštaj dobrog kvaliteta. Postoje podesivi radni stolovi i razni modeli ergonomskih stolica čiji dizajn se može uklopiti u svaki enterijer. Potreban vam je kancelarijski sto od čvrstih materijala, adekvatne širine, a poželjno je da ima mogućnost prilagođavanja visine.

Dobro razmotrite koji kutak u stanu je najbolji za kancelariju, premerite prostor kojim raspolažete i prema tome izaberite sto za kompjuter odgovarajućih dimenzija. Razmislite kolika širina stola zadovoljava sve vaše potrebe – da li koristite laptop ili desktop računar, da li vam treba mesto za štampač, rokovnik ili stonu lampu? Uzmite u obzir sve parametre i tek onda donesite odluku.

Kada je u pitanju izbor stolice, kao i kod stola – vodite računa o ergonomiji. Ako stolica ima prilagodljivu visinu sedišta, naslon, podršku za ruke i leđa, pomoći će vam da tokom radnog vremena držite telo pravilno i tako izbegnete sve već pomenute neugodnosti. Kada vas ništa ne boli i ne žulja, moći ćete nesmetano da se posvetite radnim zadacima i budete efikasni u njihovom obavljanju.

Foto: BAP Vesti

Izaberite mesto sa dobrim prirodnim osvetljenjem

Ukoliko je to izvodljivo, izaberite da kućnu kancelariju smestite blizu prozora. Prirodno osvetljenje u radnom prostoru ima brojnih zdravstvenih prednosti, pogotovo ako posao uglavnom podrazumeva rad na računaru. Uz dobar izvor prirodnog svetla možete izbeći sindrom suvog oka, lakše ćete ostati skoncentrisani, moći ćete da “odmorite oči” od ekrana i potom se vratite posvećenom radu.

Položaj stola u odnosu na prozor ovde igra veliku ulogu. Pametno je da se sto postavi tako da bude okrenut prema prozoru (pazite na odsjaj dnevne svetlosti na ekranu), a prozori zaštite žaluzinama ili zavesama. Ako je vaša kućna kancelarija mala i ima mali prozor, možete je “uvećati” i popraviti osvetljenje tako što ćete obojiti zidove u belu ili neku drugu svetlu boju. Ogledalo na zidu je takođe poznat dizajnerski trik za poboljšanje svetla.

Prozor u kućnoj kancelariji nije važan samo zbog svetla, već i zbog pogleda. Lep pogled na uređeno dvorište, park ili čitav grad je privilegija koju morate iskoristiti. Pomoći će vam da na svakoj pauzi uživate, opustite se i ostanete motivisani da ostvarite zacrtane ciljeve.

Napravite motivacionu tablu

Možda vam se čini da je pored svih obaveza koje imate pravljenje motivacione table ili vision board gubljenje vremena. Međutim, ovaj mali “uradi sam” projekat zahteva minimalan trud i investiciju, a donosi sa sobom brojne benefite. Ako postavite omiljene inspirativne citate, fotografiju ili crtež svog deteta – jedan pogled na tablu u toku napornog radnog dana može biti dovoljan da ponovo dobijete motivaciju za rad.

Motivacionu tablu možete postaviti na radni sto ili na zid iznad radnog stola. Ovo je naročito praktično rešenje za one kućne kancelarije koje nemaju lep pogled ili su smeštene u kutku bez prozora. Možete kreirati tablu sa kratkoročnim i dugoročnim ciljevima – prema psiholozima koji su proučavali ovaj fenomen, vision board je oblik vizuelizacije koji ima veliku moć.

Napravite dobar plan za skladištenje dokumenata

Polica, ormar za arhivu, sto sa dovoljno fioka ili pak dodatna polica sa fiokama – na ove elemente posebno morate obratiti pažnju kada dizajnirate kancelariju u kući. Prostor za skladištenje je naročito važan kada posao radite od kuće upravo zbog toga što postoji velika šansa da neki bitan dokument zagubite – ako mu ne nađete mesto.

Ormarići i visoke vertikalne police neka vam posluže za skladištenje onih dokumenata i knjiga koje ne koristite često. U blizini računara, na samom radnom stolu ili u prvim fiokama, držite one papire koji treba da su vam uvek pri ruci. Ako ste ograničeni s prostorom, arhivirajte staru dokumentaciju u kutijama i sklonite na neko suvo mesto, dobro zaštićeno od sunčeve svetlosti.

Ne zaboravite na umetnost i lične detalje

Lepota uređenja kućne kancelarije ogleda se i u činjenici da njenim dekorisanjem zapravo ulepšavate svoj dom. Porodična fotografija, draga umetnina, skulptura koju ste kupili na poslednjem putovanju – svaki detalj koji za vas ima neko značenje može poslužiti kao dekor.

Ukrasne sobne biljke takođe mogu biti detalj koji oplemenjuje radni prostor. Ukoliko nemate svoju omiljenu, raspitajte se koje biljke su dobre za kancelariju. Stručnjaci iz oblasti hortikulture i dizajna enterijera izdvajaju sanseveriju, fikus, zamiju i drecenu kao biljke koje pomažu da unapredite karijeru.

Na kraju, veoma je važno da vaša kućna kancelarija bude ogledalo vaše ličnosti, ali i vaših afiniteta i poslovnih želja. Ako vas inspirišu knjige ili osećate “dobre vibracije” kada slušate omiljene ploče, onda je pametan potez da na policu iznad stola poređate nekoliko knjiga i gramofonskih ploča.

Razmislite o tome koji stil u enterijeru vam se najviše dopada, u kakvom okruženju možete da radite sa minimalnim stresom i posvetite se ostvarenju tog dizajna. Osigurajte sebi komforan poslovni kutak i sa uživanjem gradite dobru poslovnu reputaciju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here