Da li pravilno podešavate temperaturu na klima uređaju?

Kako bi vam maksimalno služio i optimalno hladio, klima uređaj potrebno je održavati i paziti na određena pravila.

2469

Izbegavajte ovih 7 grešaka koje svi radimo i klima-uređaj dugo će vas služiti i ugodno hladiti.


1. Ne menjate ili ne čistite filtere na klima-uređaju

Filtere na klima-uređaju trebalo bi da menjate ili čistite jednom godišnje. Zbog prljavih filtera vazduh će slabije cirkulisati, a klima-uređaj može se i pokvariti. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratiće i vek trajanja uređaja.

2. Ne radite godišnji servis klima-uređaja

Jednom godišnje očistite klima-uređaj, a taj posao možete obaviti sami uz pomoć upustva koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima-uređaja potrebno je kako bi sastav za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

[wonderplugin_slider id=64]

 

 

3. Nemate podesivi termostat

Ako imate klimu s podesivim termostatom, ona će se automatski regulisati na temperaturu koja je sedam do maksimalno 10 stepeni niža od one vanjske. Na taj način računi za struju biće vam manji jer će se trošiti manje električne energije. Takođe, ostavite li klima-uređaj upaljen i kada niste kod kuće, uvek ostavite da klima radi na kojem stepenu više nego kada ste kod kuće.

4. Postavljate termostat na prenisku temperaturu

Istraživanja su pokazala da je ljudsko telo sposobno da se prilagodi visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, u roku od jedne do dve sedmice. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima-uređaj držite na višoj temperaturi, te da ćete ređim korišćenjem klime pridodati i očuvanju okoline, period prilagođavanja i te kako se isplati.

Zato će biti optimalno ako klima-uređaj, kada je napolju iznad 30 stepeni Celzijusa, radi na 26 ili više stepeni.

5. Ne koristite ventilator

Bilo kakav ventilator pomoći će da vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom bude ugodniji. Imate li ventilator, klima-uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na stropnom ventilatoru tokom leta okreću suprotno od smera kazaljke na satu jer će na taj način vazduh bolje cirkulisati.

[wonderplugin_slider id=117]

 

6. Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni

Ako svetlost s lampe većinu dana „udara“ u termostat, to može da poremeti očitanje termostata i uzrokuje da klima-uređaj ne radi maksimalno dobro čak i ako vam je u prostoriji ugodno. Naročito ako vas nema tokom dana, možda nećete primetiti da se klima previše „napreže“ kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca s nameštajem ili zavesama takođe ograničava cirkulaciju vazduha. Zato pazite da ventilacijska krilca ničim nisu blokirana, piše zadovoljna.hr.

7. Ne spuštate roletne i ne navlačite zavese

Sunčeva svetlost neprijatelj je vašeg klima-uređaja. Spustite li rolete i(li) navučete zavese kako biste sprečili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, takođe ćete zaštiti sobu od sunčeve topline.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here