Најбоља домаћа прихрана за цвеће

За изазивање повећаног раста и цветања чак и најбезнадежније биљке, помоћи ће вам један састојак

647
Фото: Pexels

Направите домаћу прихрану од квасца за бујно цветање и лепо и неговано лишће. Било које саксијско цвеће повремено треба прихрањивати, нарочито у вегетативном периоду и периоду цветања.


Изазвати повећани раст и цветање и најбезнадежније биљке, помоћи ће вам обичан квасац. Прихрана биљака са квасцем позитивно утиче на њихову лепоту и здав и бујан изглед. У квасцу се налазе бактерије, које немају само моћ да дају фине и укусне посластице, већ и повољно утичу на раст и развој биљке.

За бујније листове

Квасац у себи садржи низ фитохормона и ауксина (биљни хормони за раст и развој) и витамине из Б групе. Квасац има моћ бубрења, односно дељења ћелија и тако теста нарасту. Иста ситуација је и код биљака. Квасац подстиче развијање ћелија и раст биљке.

Хормони који се налазе у квасцу делују на низ микроорганизама у земљишту и подстичу њихов рад, а витамин Б утиче на то да листови буду бујнији, постају зеленији, крајеви се не суше. Цела биљка је виталнија и јача. Да би се то постигло, прихрањује се два до три пута месечно.

Колико често и када треба прихрањивати биљку

Препоручује се у летњим месецима сваке недеље, а преко зиме два пута месечно. Важно је да временски размак између две прихране буде исти, пошто се онда тако биљке навикну и могу себи да одреде када и колико могу да потроше хранива до друге прихране.

Начин припреме

За прављење ове прихране је потребно једно мало паковање квасца од 50 грама, 5 кафених кашика шећера и 5 литара млаке воде. (На 10 грама квасца иде 1 кафена кашика шећера и 1 литар воде). Све то помешати и оставити да одмори два до три сата. После опет промешати и раствор је спреман за заливање.

Препоручује се да се направи онолико литара колико је потребно за заливање. Остављање прихране за касније подстиче развијање штетних организама. Са овим раствором се такође може заливати баштенско цвеће и биљке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here