Пет најлепших празничних торти

Непревазиђене торте које сви воле

12894
Фото: Getty images

Празници нам увек доноси исту дилему – коју торту направити, а да се свима свиди? Од обиља старих и нових рецепата сигурни смо да са ових пет најукуснијих посластица никада нећете погрешити, која год да је прилика у питању!


Чоко торта са лешницима

ПОТРЕБНО: 14 јаја, 9 кашика шећера, 6 кашика млевених лешника, 3 кашике какаа, 4 ½ кашика брашна, 3 прашка за пециво, 4 ванилин шећера, 150 г + 1 кашика шећера у праху, 250 г маргарина, 200 г чоколаде.

ПРИПРЕМА: За сваку од три коре умутите три беланца са три кашике шећера и ванилин шећером, додајте три жуманца, две кашике млевених лешника, кашику какаа и на крају једну и по кашику брашна претходно помешаног са прашком за пециво. Испеците коре. Добро умутите маргарин са 150 г шећера у праху, додајте пет жуманаца и наставите са мућењем. Затим додајте чоколаду претходно отопљену на пари. Посебно умутите пет беланаца са ванилин шећером и кашиком шећера у праху. Ову масу помешајте са претходним чоколадним филом, па тиме филујте коре торте, као и целу спољашњост. По жељи, коре пре филовања можете мало попрскати чајем или млеком. Торту прелите чоколадом и поспите лешницима.

Дипломат торта

ПОТРЕБНО ЈЕ:

ЗА КОРУ: 6 јаја 150 г шећера, 100 г ораха, 60 г брашна, мало уља, ванилин шећер.

ЗА ФИЛ: 1,5 л слатке павлаке, 100 г шећера, воће по жељи.

ПРИПРЕМА: Одвојите беланца од жуманаца, па од беланаца улупајте чврст снег уз постепено додавање шећера. Лагано умешајте једно по једно жуманце, па брашно, орахе, уље и ванилин шећер. Тесто пеците у калупу пречника 24 цм на 200 степени и кад се охлади исеците на три коре. Слатку павлаку расхладите и умутите са шећером. Филујте коре и сваки ред поспите сецканим воћем. Охладите пре сервирања. Уколико желите да вам коре буду мекше можете их натопити воћним соком.

Бајадера

ПОТРЕБНО ЈЕ:

ЗА КОРУ: 8 јаја, 8 кашика шећера, 3 кашике какаа, 5 кашика брашна.

ЗА ФИЛ: 300 г млевеног кекса плазма, 300 мл млаког млека, 250 г маслаца, 250 г шећера у праху, 150 г млевених лешника, 2 кесице ванилин шећера.

ЗА ГЛАЗУРУ: 5 кашика шећера, 5 кашика млека, 5 кашика воде, 1 кашика уља, 20 г маслаца, 4 кашике какаоа.

ПРИПРЕМА: У шам од беланаца и шећера додајте умућена жуманца и лагано умешајте просејано брашно и какао. Пеците у калупу на папиру за печење у рерни загрејаној на 180 степени док се кора не одвоји од странице калупа. Охладите је и исеците на три дела. За фил пенасто умутите маслац са шећером у праху, додајте кекс који сте прелили са млаким млеком и у који сте додали ванилин шећер. У ову смесу додајте млевене лешнике које сте предходно мало пропржили у тигању без масноће. Нафилујте коре и оставите у фрижидер да се стегне. У међувремену припремите глазуру. Све састојке ставите у посуду и загрејте до врења, па млаком глазуром прелијте торту и оставите је пар сати у фрижидеру.

Кокос торта

ПОТРЕБНО ЈЕ: 300 мл беланаца (8 јаја стандардне величине), 200 г прах шећера, 1 кашика густина, 1 кесица ванил шећера, 1 кашика сока од лимуна, мало соли, 100 г кокоса, 2 слатке павлаке.

ПРИПРЕМА: Беланца не треба да буду из фрижидера, него на собној температури. Укључите рерну на 150 степени. У беланца одмах ставити мало соли и пар капи сока од лимуна. Миксером мутите на највећој брзини и када се направи пена, додајте шећер. Када добро умутите беланца, додајте густин и све полако пребаците у подмазану тепсију и ставите у рерну да се пече на мањој температури на 100 степени. Сушите их на овој температури 30 минута. Када је кора готова, извадите је и умутите слатку павлаку док се не претвори и пенасти шлаг. У шлаг умутите и преостали кокос. Када се охладе коре, пресеците их на три дела. На тацну ставите прву кору и премажите једном трећином шлага, затим ставите другу кору и поновите поступак, а када ставите трећу кору премжите шлагом целу торту и поспите мрвице кокоса одозго.

Мињон торта

ПОТРЕБНО ЈЕ:

ЗА 1. КОРУ: 5 беланаца, 150 г шећера, 200 г млевених ораха, 1 кашика брашна.

ЗА 2. КОРУ: 5 беланаца, 150 г шећера, 200 г млевених печених лешника, 1 кашика брашна.

ЗА 3. КОРУ: 5 беланаца, 150 г шећера, 200 г млевених бадема, 1 кашика брашна.

ЗА ФИЛ: 15 жуманаца, 15 кашика шећера, 100 г чоколаде, 300 г маслаца.

ЗА ГЛАЗУРУ: 200 г беле чоколаде, 6 кашика уља.

ПРИПРЕМА: Лешнике испеците у рерни, ољуштите и самељите. Бадеме прелите кипућом водом, ољуштите и такође испеците у рерни, пазећи да остану светли. Поступак је за све три коре исти: пенасто умутите беланца, додајте шећер и на крају пажљиво умешајте орахе/лешнике/бадеме и додајте кашику брашна. Сипајте у плех (величине око 20×30 цм) обложен масним папиром и пеците на 180 степени, око 20 минута. За фил на пари кувајте жуманца и шећер, па кад се згусне додајте чоколаду. Охлађени фил измешајте са умућеним маслацем и филујте коре, прво са орасима, у средини са бадемима, а одозго са лешницима. Премажите танко филом са свих страна, па кад се мало расхлади прелите чоколадном глазуром и оставите у фрижидер да се добро стегне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here