Највећи непријатељ алергичних на полен долази с пролећа

Треба посетити алерголога пре почетка сезоне алергија на полен

767
Фото: Pixabay

Пролеће је период који сви једва чекају како би коначно отишли у природу или у шетњу по парку. Међутим, код извесног броја људи упоредо са лепим временом стижу и невоље зване пролећне алергије. Ако припадате тој групи, знате о каквим је мукама реч.


Алергија на полен настаје када имуни систем безазлене ствари из околине протумачи као опасност, па покрене низ бурних одбрамбених реакција. Разлог за овакво понашање организма није у потпуности познат, али су се научници сложили да генетска предиспозиција овде игра велику улогу. Алергија на полен обично почиње у марту и може трајати чак и до краја октобра. Алергија на полен се најчешће јавља код деце или у периоду адолесценције, али постоји могућност и да се алергија развије и у познијој доби.

Симптоми

Иако алергија на полен има сличне симптоме као кијавица, ове две ствари се умногоме разликују, будући да кијавицу изазивају вируси, а алергију безопасни спољашњи чиниоци.

Најчешћи симптоми алергије:

  • Црвене, сузне, надражене очи
  • Кијање
  • Водена секреција из носа
  • Свраб и црвенило у носној слузници
  • Суви кашаљ
  • Отежано дисање
  • Уртикарија (црвенило коже, дерматитис)

Дијагноза

Многи људи и не знају да болују од алергије, мислећи да због симптома попут шмрцања, кијања, кашљања, пецкања и свраба у носу имају грип или прехладу. Иако вам се симптоми чине безопасни, веома је битно посетити алерголога, како би вам преписао најбољу терапију за санирање проблема који се појављују због полена. Дијагностиковање алергије на полен се врши анамнезом клиничке слике и низом алерголошких тестова.

Лечење

Алергија на полен се, нажалост, не може излечити, али се непријатни симптоми које она изазива могу успешно ублажити. Битно је да посетите алерголога пре почетка сезоне алергија на полен (крајем фебруара) како би вам била преписана адекватна терапија за ублажавање бурних реакција организма. Осим тога, требало би да избегавате проветравање дома у јутарњим часовима, будући да тада има највише полена у ваздуху. Како дан одмиче, концентрација полена у ваздуху је мања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here